-->Головна » Архив новостей

Динозаврів знищив тандем астероїда та вулкану

Як повідомляють палеонтологи зі Сполучених Штатів Америки, динозаври були вбиті подвійним ударом. На їхню думку, спочатку метеорит впав у Мексиканську затоку, через це відбулися величезні виверження вулканів на території Індії.
 
Вчені досліджували Деканські трапи - це базальтові породи, які знаходяться на заході в Індії, а також сліди сильних вивержень ... Читати далі»

На місці висохлого Аральського моря посадять ліс

На місці Аральського моря посадять ліс, повідомляє «РИА Новости». Згідно з проектом держкомітету з охорони природи Узбекистану, на дні пересохлого озера буде висаджено понад 1 млн гектарів лісового масиву до 2030 року. У рік будуть засівати по 40-50 тисяч гектарів колишньої солоної водойми.

Програма по залісненню колишнього Аральського моря про ... Читати далі»

Білі ведмеді побили рекорд запливів під воду

Намагаючись пристосуватися до танення льодів в своєму звичному середовищі проживання, білі ведмеді ставлять нові рекорди тривалості підводного пірнання. Учені стали свідком того, як одна тварина знаходилося під водою три хвилини десять секунд, повідомляє видання Washington Post з посиланням на журнал Polar Biology.

Раніше білі ведмеді запливали в середньому на 30 секунд, а володар попереднього рекорду пірнув на 70 секунд (у пошуках бурих водоростей).

Заплив на три хвилини був відзначений біля берегів Шпіцбергена. Слабкий і виснажений ведмідь, за словами вчених, спробував дістатися до тюленів, які вилізли на плавучу крижину. У звичному для хижака кліматі від жертви його відділяли б численні крижини, за якими він міг би сховатися. Однак у відкритому морі ведмедеві залишалося тільки пірнати глибоко під воду. Незважаючи на рекордний заплив, тюленям вдалося піти від хижака. ... Читати далі»

Google допоможе оцінити якість повітря в містах

Корпорація «Гугл» і виробник датчиків для контролю якості повітря «Акліма» (Aclima) об'єдналися в амбітному проекті, мета якого - складання карти забруднення міського повітря.

Датчики «Акліма» будуть встановлені на автомобілі сервісу «Перегляд вулиць» (Google Street View), завдяки чому організаторам проекту вдасться створити онлайн-мережу по вимірюванню якості повітря та оперативно заносити дані про рівень забруднення на карти. Мобільні сенсори вимірюватимуть широкий спектр показників, включаючи шум, вологість, вуглекислий газ, зважені частинки і метан.

Тестування системи було проведено в Денвері, де датчики встановили на три машини сервісу «Перегляд вулиць». В результаті експерименту було отримано 150 млн замірів якості повітря за місяць. ... Читати далі»

Вчені офіційно продовжили останній день червня на секунду

Останній день червня тривав не 24 години, а 24 години і одну секунду, завдяки рішенню вчених додати "високосну секунду" до останнього дня червня в цілях підтримки балансу між ходом годин і порами року на Землі.

Отже, північ настане не в 24 години 00 хвилин і 00 секунд, а на секунду пізніше, так як вчені "продовжили" день на секунду для того, щоб підтримувати баланс між ходом годин і порами року на Землі, повідомляє Бі-бі-сі.

Після появи атомних годин в середині 50-х років минулого століття у вчених з'явилася перша можливість точно виміряти тривалість доби на Землі, "правильну" довжину року і багато інших хронологічних параметрів. Одним з підсумків цих вимірів стало відкриття того, що Земля обертається навколо своєї осі досить нерівномірно, здійснюючи один оборот за різні проміжки часу. ... Читати далі»

«Трансплантація» коралів врятує Великий Бар'єрний риф

Люди можуть врятувати Великий Бар'єрний риф від глобального потепління за допомогою пересадки на нього жаростійких коралів, повідомляє «Гардіан».

Спільне дослідження Австралійського інституту морських наук і Техаського університету виявило генетичну схильність до переносимості високої температури у деяких коралів. Відкриття може створити базу для організації рукотворних колоній коралів, спеціально виведених для адаптації до більш теплих морів.

На даний момент дослідники схрестили особин гіллястого корала Acropora millepora з теплого півночі Великого Бар'єрного рифа з представниками того ж виду у острова Орфей, який знаходиться в 540 км на південь. З'ясувалося, що північні корали передали свою стійкість до спеки своїм нащадкам. ... Читати далі»

Наступний сонячний мінімум може "остудити" Сибір і Америку

Міжнародний колектив астрономів і кліматологів вважає, що наступна фаза затишшя в житті Сонця може не тільки сповільнити зміну клімату, але й викликати помітні зниження в швидкості росту середньорічних температур на півночі Євразії і в північних куточках Канади та США.

Довгострокові тренди сонячної активності вказують на те, що наступна фаза затишшя в житті Сонця може не тільки сповільнити зміна клімату, і викликати помітні зниження в швидкості росту середньорічних температур на півночі Євразії і в північних куточках Канади і США, заявляють астрономи в статті, опублікованій в журналі Nature Communications. ... Читати далі»

Дерева можуть стати небезпечними для життя на Землі

Американські вчені вважають, що дерева можуть стати небезпечними для всього живого на Землі: в якийсь момент вони просто перестануть виділяти кисень і почнуть виділяти вуглекислий газ.
 
Таке явище фахівці пояснюють глобальним потеплінням.
 
Екологи припускають, що нові температурні умови призведуть до того, що рослини в кінцевому підсумку перестануть поглинати азот і почнуть викидати вуглекислий газ, що в свою чергу стане причиною виникнення парникового ефекту. ... Читати далі»

« 1 2 3 4 ... 262 263 »