Головна » 2011 » Апрель » 10 » Арктика перестане замерзати влітку вже з 2019 року
09:41
Арктика перестане замерзати влітку вже з 2019 року
 Вєслав Масловськи, Арктика, 2019, лід, комп'ютерна модель    У 2007 році Вєслав Масловський з Військово-Морської аспірантури США і його колеги передбачили, що літня Арктика буде вільна від льоду вже в 2013 році. Витримавши шквал критики, вчені внесли зміни в комп'ютерну модель і отримали «більш точну" дату - 2016-й. Плюс-мінус три роки.

Нова модель відображає взаємодію між Північним Льодовитим океаном, атмосферою, морським льодом і ріками, що несуть в море прісну воду. «Минулого разу ми всього лише екстраполювали на майбутнє поточні тенденції, - зізнається пан Масловський. - Тепер ми підійшли до питання більш систематично. Наша модель арктичного клімату дуже схожа на ті глобальні моделі, якими користується Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату для своїх прогнозів ».

Цього разу критики не такі упевнені в собі, хоча і це передбачення більш песимістично, ніж всі інші. Уолт Мейер з Національного центру снігових і льодових даних США відзначає, що в Арктиці збільшується відносна площа молодого, тонкого льоду, який, як правило, влітку тане. У зв'язку з цим будь-які прогнози щодо майбутнього стають туманними. «У Масловського хороша модель, вона може врахувати деталі, які втрачаються в глобальних побудовах, - говорить учений. - Але все ж 2019 - це ж зовсім поруч, тим більше - 2016-й. Я більше довіряю датою 2040-2050 роки ».

У 2007 році сталася ще одна подія: арктичний лід танув з рекордною швидкістю. 2010-й виявився трохи краще, але деякі вчені вважають і його показовим, адже погодні умови благоволили утворення товстого льоду, а він не зміг нарости як слід.

Саме головне в цій історії те, що вона цікава тільки вченим і активістам-екологам. Влада Канади та Росії чекають не дочекаються, коли Арктика перестане замерзати взимку, адже тоді можна буде приступити до розробки незайманого ділянки земних надр.

Результати дослідження були представлені на конференції Європейського союзу наук про Землю.

Підготовлено за матеріалами Бі-бі-сі.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2051 | Додав: wiktor | Теги: 2019, Арктика, Вєслав Масловськи, лід, комп'ютерна модель | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar