Головна » 2011 » Апрель » 10 » Вчені пропонують вибілювати хмари
09:48
Вчені пропонують вибілювати хмари
 відбілювання, хмари, сонячне випромінювання, клімат, морська вода    Додання хмарам білизни за допомогою розпилювання в них морської води - один із способів технічного вирішення проблеми кліматичних змін. Однак це може лише погіршити ситуацію, попереджають дослідники.

На думку деяких експертів, більш білі хмари дійсно краще відображають сонячну енергію. Однак у ході дослідження, результати якого представлені на зборах Європейського союзу наук про землю, з'ясувалося, що використання водяних крапель не того розміру може призвести не до охолодження, а до ще більшого розігрівання атмосфери.

Цей метод ще в 1990-і роки запропонував Джон Латем, що працює сьогодні в Університетській корпорації атмосферних досліджень в американському місті Боулдер.

Після цього теорію підхопили і розвинули інші дослідники, в тому числі Стівен Солтер з університету Единбурга, і сьогодні це один один з декількох геоінженерних методів, покликаних або спробувати знизити інтенсивність сонячної радіації, що досягає Землі, або абсорбувати атмосферну вуглекислоту.

Один з варіантів передбачає використання спеціальних судів, що приводяться в рух енергією вітру і працюють у таких районах океану, де зазвичай спостерігається дуже мала кількість шарувато-купчасті хмари.

Такі судна постійно стріляли б в небо тонкими струменями морської води, і найдрібніші кристали морської солі грали б роль ядер, навколо яких конденсується водний пар. У результаті або товщали вже існуючі хмари, або з нуля з'являлися новие.На практиці цей метод поки не випробовувався, хоча його прихильники вважають, що це давно пора зробити.

За словами Карі Альтерскьяер з університету Осло, не все в цій теорії так райдужно. У ході свого дослідження вона підтвердила раніше висловлювалися припущення про те, що кращі місця для побілки хмар - це регіони на захід від Північної та Південної Америк і на захід від Африки.

Однак головний висновок полягає в тому, що для успіху експерименту знадобиться в 70 разів більше морської солі, ніж припускали розробники цієї методики. І якщо виявиться, що краплі будуть занадто малими або занадто великими, то хмарний покрив буде не нарощуватися, а зникати. Таким чином в результаті ефект буде прямо протилежним поставленої мети.

В епоху, коли багато кліматологів розчаровані низькими темпами скорочення викидів парникових газів, обілення хмар іноді представляється прикладом технології, яка може призвести до реального результату - принаймні, вигадати час.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://korrespondent.net
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2886 | Додав: wiktor | Теги: сонячне випромінювання, відбілювання, морська вода, хмари, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar