Головна » 2011 » Апрель » 14 » Європа підповзає під Африку
09:22
Європа підповзає під Африку
 Європа, Африка, літосферні плити, континент, геосинкліналь   На конференції Європейського союзу наук про Землю Рінус Вортел з Утрехтського університету (Нідерланди) представив дані про те, що Європа повільно йде під Африку, формуючи нову зону субдукції.

Континенти зближуються протягом декількох мільйонів років, причому вважалося, що північний край Африканської литосферной плити повільно заходить під Євразійську платформу. Г-н Вортел і його колеги прийшли до висновку, що цей процес застопорився, і, по всій видимості, зараз відбувається обмін ролями.

А справа, певно, ось в чому. Щільні породи північній частині Африканської плити тонуть в земній мантії, тоді як залишок надто легка. У результаті більш важка Євразійська платформа тепер заходить під неї.

Нова зона субдукції означає потенційне зростання сейсмічної активності в Середземномор'ї. На думку вчених, європейські країни приділяють занадто мало уваги системам попередження про цунамі, особливо в світлі недавніх японських подій. Так, середземноморські землетрусу в цілому слабкіші за тих, що трапляються в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, але восьми балів вони все ж таки досягають.

Зі свого боку, дослідники обіцяють краще попрацювати над прогнозами з урахуванням нової інформації про взаємодію літосферних плит.

Підготовлено за матеріалами PhysOrg.
Фото: SciencePhotoLibrary
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2307 | Додав: wiktor | Теги: літосферні плити, африка, Європа, континент, геосинкліналь | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar