-->Головна » Архив новостей

Моря мезозойського періоду населяли гігантські акули

Гігантські акули розміром з двоповерховий будинок населяли морське мілководдя 100 млн років тому, показали результати недавніх розкопок. У довжину доісторична акула досягала 6,2 м.

Величезна риба Leptostyrax macrorhiza була одним з найбільших хижаків свого часу. Стародавній морський монстр був виявлений зовсім випадково. На викопні останки наткнулися члени клубу палеонтологів-аматорів в околицях міста Форт-Уерт в штаті Техас в 2009 році. Відомо, що близько 100 млн років тому ця територія була частиною мілководного Західного внутрішнього моря, яке ділило Північну Америку на дві частини і простягалося від Мексиканської затоки до Арктики. ... Читати далі»

8 червня відзначають Всесвітній день океанів

8 червня весь світ відзначає Всесвітній день океанів. На планеті Земля є всього чотири океани: Атлантичний, Індійський, Тихий і Північний Льодовитий і всі вони складають один великий світовий аквасвіт.

Офіційно, на вищому міждержавному рівні, ідея проведення «Всесвітнього дня океанів» вперше прозвучала в 1992 році на міжнародному саміті, що проходив у Бразилії в місті Ріо-де-Жанейро.

C тієї пори «всесвітній день океанів» широко відзначається практично всіма, хто має хоч якесь відношення до Світового океану. Вчені-екологи, іхтіологи, персонал багатьох акваріумів, зоопарків, дельфінаріїв координують в цей день свої зусилля, щоб зберегти неповторну океанську флору і фауну від найбільшої для них небезпеки - людської жадібності. ... Читати далі»

5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього середовища

Всесвітній день охорони навколишнього середовища був заснований Генеральною асамблеєю ООН в 1972 році й з тих пір відзначається всім світовим співтовариством щорічно. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН.

Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища.

«Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами» — так було поставлене питання в цьому зверненні. ... Читати далі»

Над Техасом з'явилися «літаючі блюдця»

25 травня жителі американського штату Техас сфотографували небесні об'єкти, схожі на літаючі тарілки. Незвичайне явище спостерігалося після сильних бур, що пронеслись над регіоном.

Метеорологи пояснили, що погляду здивованих жителів постали лентикулярні хмари. Лентикулярні, або лінзовидні, хмари формуються, коли повітряний потік, огинаючи перешкоду, утворює атмосферні хвилі. Піднімаючись на гребінь, повітря охолоджується, і водяна пара конденсується, потім відбувається зворотний процес - нагрівання і випаровування. Лентикулярні хмари відрізняються від інших хмар тим, що не рухаються, а немов зависають на одному місці. ... Читати далі»

Половину всього кисню на планеті виробляє планктон

Половину всього кисню на планеті виробляє планктон. 
Три з лишком роки дослідного вивчення планктону, переважаючого в океанських водах, допомогло вченим встановити цікавий факт.

Виявилося, що п'ятдесят відсотків всієї маси кисню виробляється планктоном. Всього за час тривалого дослідження вченими було уважно вивчено понад двісті різних точок з  планктоном, який швидко розповсюджується.

Додатково вчені встановили факти взаємної дії планктону, який не є їжею великих ссавців. Керівник дослідницького колективу Кріс Болер заявив, що планктон більше важливий для людини, ніж для океанських ссавців китів, акул та інших риб. ... Читати далі»

Причиною землетрусів в Техасі стала розробка сланцевої нафти

Землетруси почали регулярно відбуватися на території Техасу з листопада 2013. 

Причиною землетрусів, що сталися в 2013 і 2014 роках, найімовірніше, стали нафто- і газовидобувні свердловини, які працюють за принципом гідророзриву пласта.

До такого висновку прийшли вчені після вивчення стану надр і грунтових вод в центральній частині Техасу, повідомляється в статті журналу Nature Communications. ... Читати далі»

Вчені з'ясували, що у тварин немає ні сорому, ні совісті

Британські вчені заявили, що тварини не мають совісті. Вона є тільки у людини. Тому люди здатні визнавати свої помилки і щиро каятися, вважають експерти.

За даними svopi.ru, вчені провели спеціальне дослідження. У ньому взяли участь кілька десятків людей і звірів. В результаті з'ясувалося, що звірі не відчувають докорів сумління. Вони вміють лише майстерно прикидатися, але не відчувають почуття провини за собою. ... Читати далі»

В Еквадорі встановлений екологічний рекорд

Черговий екологічний рекорд Еквадору занесений в Книгу рекордів Гіннеса, повідомляє «Регнум».

Латиноамериканська країна потрапила до збірки світових рекордів завдяки наймасштабнішою з відомих акцій по посадці дерев. Силами 13 млн жителів Еквадору були одночасно посаджені 650 тисяч дерев.

Захід під назвою Siembratón звернув увагу на стрімкі темпи вирубки листяних лісів країни і поклав початок відновленню еквадорського лісового фонду. ... Читати далі»

« 1 2 3 4 5 ... 262 263 »