[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]


  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Географічний форум » Теоретичні питання географії » Питання простору » "ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ" ЯК НАПРЯМОК ПІДГОТОВКИ
"ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ" ЯК НАПРЯМОК ПІДГОТОВКИ
YustДата: Четверг, 05.08.2010, 08:21 | Повідомлення # 1
Сержант
Група: Друзі
Повідомлень: 37
Нагороди: 0  +
Репутація: 1  ±
Статус: Оффлайн
В Україні склалася не зрозуміла ситуація щодо підготовки фахівців з просторової організації економіки у вищих навчальних закладах. За галуззю знань "Економіка та підприємництво" знайшлося місце, наприклад, для напряму підготовки "прикладна статистика", але проігноровано "просторову організацію економіки". Єдиний навчальний предмет "Розміщення продуктивних сил", який давав певні знання у сфері просторової організації економіки, після низки перетворень перетворився у дисципліну "Регіональна економіка та екологія". Об'єднання суспільної "Регіональної економіки" та природничої "Екології" в одному предметі - нонсенс, який лише підкреслює ненормальність ситуації. До того ж, "регіональна економіка" - це лише один з проявів просторової організації економіки.

Додано (05.08.2010, 09:21)
---------------------------------------------
Зверну увагу, що у сусідній Польщі багато років провадиться підготовка фахівців за напрямком "Просторова економіка" (Gospodarka przestrzenna). Магістерське навчання у Польщі за цим напрямком триває у залежності від спеціальності 5 років або 9 семестрів. Загальна кількість годин занять становить близько 2900 при 5 - річному навчанні і близько 2500 при 9 - семестровому навчанні, у т.ч. 1300 годин згідно стандартів підготовки (див. табл. 1 і 2).

 
wiktorДата: Воскресенье, 08.08.2010, 22:17 | Повідомлення # 2
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 62
Нагороди: 1  +
Репутація: 6  ±
Статус: Оффлайн
Цікаво, а від чого, або від кого залежить доля науки "Просторова організація економіки" і чому склалась така незрозуміла ситуація. Невже не вистачає науковців, які б обгрунтували її важливість та забезпечили їй місце серед інших дисциплін у ВНЗ?
 
YustДата: Понедельник, 09.08.2010, 07:52 | Повідомлення # 3
Сержант
Група: Друзі
Повідомлень: 37
Нагороди: 0  +
Репутація: 1  ±
Статус: Оффлайн
Quote (wiktor)
Цікаво, а від чого, або від кого залежить доля науки "Просторова організація економіки" і чому склалась така незрозуміла ситуація. Невже не вистачає науковців, які б обгрунтували її важливість та забезпечили їй місце серед інших дисциплін у ВНЗ?

Треба доказувати - стараємося. Це моя стаття з журналу "Вища освіта в Украхні" - №1 за 2010 рік.
Це та інфа з табл. 2 про поляків.
Назва групи чи предмету Мінімальне навантаження, год.
Предмети загальної підготовки 360
Іноземні мови 180
Гуманітарні предмети (філософія, соціологія, етнографія) 90
Фізична культура 90
Основні предмети 390
Математика з елементами статистики 60
Основи інформатики 90
Економіка 45
Економічна географія 45
Технічне та планістичне креслення 60
Історія архітектури та урбаністики 45
Теорія організування управління 45
Предмети за напрямком 550
Теорії просторової економіки 30
Територіальне самоуправління 30
Природні основи економіки 30
Правові основи просторової економіки та охорони довкілля 30
Соціально - культурні передумови просторової економіки 30
Економіка міст і регіонів 30
Урбаністичне проектування 90
Просторове планування 90
Планування технічної інфраструктури 30
Польові навчання: середовищні основи просторової економіки 40
Польові навчання: соціально - економічні основи просторової економіки 40
Польова практика у районі 80

Очікується, що магістри за напрямом "Просторова економіка" будуть спроможні до участі у формуванні просторової організації соціально - економічного розвитку шляхом діяльності у:
сфері просторового планування, програмування розвитку технічної та суспільної інфраструктури;
програмування соціально - економічного і просторового розвитку міст і регіонів;
підвищення конкурентоспроможності міст і регіонів;
розвитку людського капіталу на місцевому та регіональному рівні;
зменшення регіональних диспропорцій у рівні економіки та якості життя населення;
охороні довкілля та екорозвитку;
управлінні містами та іншими територіальними адміністративними одиницями;
формуванні засад просторової політики на усіх рівнях управління;
співпраці місцевих адміністрацій та уряду;
співпраці з єврорегіонами.

Додано (09.08.2010, 08:52)
---------------------------------------------
Зрозуміло, що система підготовки фахівців за напрямом "Просторова економіка" у Польщі не є ідеальною, вона потребує удосконалення і постійної модернізації: зокрема, викликає здивування відсутність у групі предметів за напрямом дисципліни "Маркетинг регіону". Однак це деталі, а основне полягає в існуванні цілеспрямованої системи підготовки потрібних фахівців.
Підготовку фахівців в Україні, які б займалися вирішенням проблем у сфері просторової організації економіки, зокрема, щодо обґрунтування вибору оптимальних рішень розміщення підприємств, ліній та вузлів інфраструктури, управління економічним розвитком територіальних одиниць (сіл, міст, областей, країни) доцільно виокремити в напрямок підготовки за галуззю знань "Економіка та підприємництво". Були сумніви щодо назви напряму підготовки, за яким здійснювалася б підготовка фахівців у сфері просторової організації економіки: одного часу здавалося, що це має бути "просторова економіка" (фактично переклад загальноприйнятого англомовного терміну "spatial economy"), проте було й заперечення – "а яка економіка не є просторовою". Потім з’явилося бажання використати назву "економіка простору", але закралися певні сумніви і щодо цієї назви. Думаю, що найкраща назва напрямку для підготовки фахівців з просторової організації економіки у вищих навчальних закладах України за галуззю знань "Економіка та підприємництво" - "Просторова організація економіки".
У 2008 році Нобелівську премію з економіки одержав П. Кругман (Paul Robin Krugman) за дослідження у сфері структури торгівлі і розміщення виробництва. Цей факт є додатковим підтвердженням актуальності та важливості проблеми оптимальної просторової організації економіки. Подальші дослідження у сфері підготовки фахівців для просторової організації економіки в Україні є перспективними у напрямку формування переліку предметів і встановлення для них мінімального навантаження.

 
Географічний форум » Теоретичні питання географії » Питання простору » "ПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ" ЯК НАПРЯМОК ПІДГОТОВКИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Наші спонсори Игры ПК    Психоантропология