[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]


  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Географічний форум » Теоретичні питання географії » Географія як наука » Пороговий масштаб географії
Пороговий масштаб географії
YustДата: Среда, 04.08.2010, 18:52 | Повідомлення # 1
Сержант
Група: Друзі
Повідомлень: 37
Нагороди: 0  +
Репутація: 1  ±
Статус: Оффлайн
Пороговий масштаб географії. Масштаб, який вказує де починається або закінчується об'єкт дослідження географії. Географічність розпочинається з рівня підприємства чи населеного пункту (точка - нижній пороговий масштаб) і завершується загальноземним (глобальним) рівнем. Розміщення над загальноземним - це вже космічне розташування. Воно не належить до сфери географії. Так само внутрішня просторова організація підприємства (взаєморозташування цехів і дільниць) не є завданням дослідження географічної науки. Деякі вчені вважають, що параметри географічного простору укладаються від межах території в зоні денної пішохідної міграції людини (це - макромасштаб) до меж відвідин ближнього Космосу (це - мікромасштаб).
Чи не так?

 
wiktorДата: Среда, 04.08.2010, 22:23 | Повідомлення # 2
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 62
Нагороди: 1  +
Репутація: 6  ±
Статус: Оффлайн
Хм. Цікава інформація. Я думаю, поняття порогу об'єкта дослідження географічної науки є суб'єктивним і у багатьох випадках залежить від точки зору науковця, який власне визначає межі сфери дослідження географії. Тому в когось географія не виходить за межі нашої планети, а в іншого стосується лише пішохідною міграцією людини. Особисто моя думка така: географія повинна і скоріш за все буде розвиватися шляхом розширення меж об'єкта її дослідження за межі Землі. Нові границі для географії будуть встановлюватись відповідно до тієї частини простору який зможе опанувати людина. Спочатку це буде ближній космос, а потім далі, далі, далі....Можливо наука називатиметься вже не географією ("Землеопис"), але її суть лишиться та ж сама - дослідження розташування об'єктів у просторі.
 
YustДата: Четверг, 05.08.2010, 08:04 | Повідомлення # 3
Сержант
Група: Друзі
Повідомлень: 37
Нагороди: 0  +
Репутація: 1  ±
Статус: Оффлайн
А рух назад? Що є точкою для географії? Місто? Чи можна говорити про географію, наприклад, тіла? smile
http://novostinews.blox.ua/2010/01/Intimna-geografiya-erogenni-zoni.html

 
wiktorДата: Воскресенье, 08.08.2010, 23:09 | Повідомлення # 4
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 62
Нагороди: 1  +
Репутація: 6  ±
Статус: Оффлайн
Географія досліджує не тільки економічні чи соціальні об'єкти - села, міста, підприємства. Наприклад, один із основних розділів географії - "Фізична географія" вивчає природні компоненти, і в цьому випадку початковою точкою досліджень місто не буде. Але й не можна зарахувати до такої точки окремі дерева, мінерали, атмосферні частинки....Скоріше сюди варто відносити комплекс природних компонентів, які разом взаємодіють - ландшафт, геосистема, природно-територіальний комплекс. Що стосується суспільної географії то початковою точкою будуть найменші населені та промислові пункти.
А щодо географії тіла, ерогенних зон - наукової географії тут немає (просто слово використовують та й все). Скоріше згадані об'єкти вичаються фієіологією людини чи сексології.

 
Географічний форум » Теоретичні питання географії » Географія як наука » Пороговий масштаб географії
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Наші спонсори Игры ПК    Психоантропология