[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]


  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Географічний форум » Теоретичні питання географії » Питання простору » Номадологія (від nomad - кочівник)
Номадологія (від nomad - кочівник)
YustДата: Понедельник, 09.08.2010, 19:23 | Повідомлення # 1
Сержант
Група: Друзі
Повідомлень: 37
Нагороди: 0  +
Репутація: 1  ±
Статус: Оффлайн
Філософський напрямок, який характеризується зростаючою в ширину мережеподібною структурою, що не має центру. Кочівники самі "підставились" у цю метафору, оскільки вони не поділяють простір, а поділяються в просторі. Кочівники в цьому розумінні не мають ні минулого, ні майбутнього, вони тільки з'являються й завжди стають, маючи не історію, але широку географію й лабільне розміщення. За Ніцше, кочівники з'являються як всепожираюча доля, без причин, без розуму, без яких-небудь передумов. Кочівники винайшли машину війни проти державної машини. Машина війни не входить у механізм держави. Держава або створює армію, що вимагає правової інтеграції машини війни з державною владою, або ж воно володіє власною силою, яка дозволяє йому обходитися без війни.

Додано (09.08.2010, 20:21)
---------------------------------------------
Відмінність між військовою машиною й державною владою можна ілюструвати конкретним прикладом із теорії ігор. Шахи порівнюються із грою в Го. Шахові фігури - елементи коди, що мають внутрішні коди й зовнішні функції. Шахові фігури володіють якістю: кінь - кінь, пішак залишається пішаком. Арсенал гри Го - фішки, прості арифметичні одиниці, камінчики, зернятка. Це якась анонімна третя особа - чоловік, жінка, тарган . Фішки як елементи колективної військової машини володіють не внутрішніми, а ситуативними якостями. Відмінність між грою в шахи й грою в Го спостерігається й із просторовою точки зору. Простір шахів - це інституалізований, центрований, замкнутий простір. У Го фішки розсіваються у відкритому просторі: рух стає безперервним, позбавленим цілі й призначення. Номос Го проти держави шахів, номос проти поліса. І це тому, що шахи кодують і декодують простір, а Го територіалізують і детериторіалізують...

Додано (09.08.2010, 20:22)
---------------------------------------------
Простір кочівників - це простір швидше тактильний, ніж візуальний, на противагу розкресленому простору Евкліда. Цей гетерогенний простір відповідає особливому типу множин - децентрованим ризоматичним множинам, які не розмічають займаний ними простір. Простір кочівників не можна спостерігати ззовні, як Евклідовий простір, "він швидше нагадує звукову або колірну гамму". Відповідно, виділяються два типи науки. Один тип науки ґрунтується на відтворенні, інший на русі. Перший тип науки трактує простір і час як змінні, чий інваріант виражає керуючий ними закон. Другий тип науки - це щось інше: "Ми не стоїмо на березі, спостерігаючи за течією річки, односпрямованою й розділеною на струмені, а самі мчимо в потоці, що клубочиться, самі залучені в процес варіації". Кочівник володіє територією, пересувається маршрутами, рухається від одного пункту до іншого. Проте ці пункти самі належать маршруту, тоді як для осілого жителя пункти задають маршрут. "Життя кочівника - це інтермецо".

Додано (09.08.2010, 20:22)
---------------------------------------------
Кочівник рухається з одного пункту в інший через фактичну необхідність. Маршрут кочівника - повна протилежність дорозі: "він ділить людей (або тварин) у відкритому просторі - необкресленому й незв'язному". Дорога, навпаки, ділить замкнутий простір. Тоді як кочівники населяють гладкий простір, мітки якого постійно зміщуються разом із трасою, простір осілих народів розкреслений стінами, межами й дорогами. Кочівник - швидше той, хто не рухається. Мігрант - це втікач, кочівник же нікуди не біжить, він зрощений із цим гладким простором. У привласненні й оббиванні полягає територіальний принцип кочівника. Він рухається, але рухається сидячи, "він сидить завжди, коли рухається (бедуїн у галопі сидить, підвернувши під себе ступні ніг)". Стосовно кочівників слід було б говорити про швидкість. Рух екстенсивний, припускає переміщення з одного пункту в інший, швидкість же інтенсивна, швидкість - це абсолютна характеристика тіла, окремі частини якого заповнюють гладкий простір як вітер.

Додано (09.08.2010, 20:23)
---------------------------------------------
"...Лише кочівник володіє абсолютним рухом або швидкістю; круговий рух - властивість його військової машини". Кочівника можна в повному розумінні слова назвати детериторіалізованим саме тому, що детериторіалізація здійснюється не після, як у мігранта, і не за допомогою, як у осілого жителя, зв'язок кочівника із землею створює саме детериторіалізація. Сама можливість територіалізації - придбання земельних ділянок - покоїться на можливості детериторіалізації. "Земля перестає бути землею, стає просто ґрунтом, опорою під ногами". Номадизм пов'язаний швидше з "нестійкістю локального клімату", ніж із глобальними змінами клімату. Кочівник породжує пустелю в тому ж ступені, у якій породжений нею. Пустеля містить рухому різоматичну рослинність, що пов'язану з картою опадів і визначає напрями кочівлі.

 
Географічний форум » Теоретичні питання географії » Питання простору » Номадологія (від nomad - кочівник)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Наші спонсори Игры ПК    Психоантропология