[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]


  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Географічний форум » Цікаво про географію » Цікаві географічні факти » Чи знаєте Ви, що... (Цікавинки у світі географії. Поділіться тим, що знаєте ви)
Чи знаєте Ви, що...
zadvirniiДата: Воскресенье, 20.06.2010, 22:09 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Нагороди: 0  +
Репутація: 1  ±
Статус: Оффлайн
В географії є багато цікавих фактів, наприклад:
"Це німеціке місто було засноване римлянами ще у 50 р. до н. е. як Colonia Agrippina (поселення Агріпіни). Пізніше від назви цього міста пішло слово "Одеколон". Це місто - Кельн.
В минулому році на обласній олімпіаді з географії було питання: "Що таке "фіорд". Відповідь ось - це довга і вузька затока з переважно високими стрімкими берегами.

 
wiktorДата: Воскресенье, 20.06.2010, 23:15 | Повідомлення # 2
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 62
Нагороди: 1  +
Репутація: 6  ±
Статус: Оффлайн
Справді цікаво. А я недавно читав, що найвища вершина світу це зовсім не Джомолунгма, а вулкан Мауна-Кеа (Гаваї). ЇЇ повна висота, разом із підводною частиною , сягає понад 10 000 м. Детальніше можна почитати у Вікіпедії - http://uk.wikipedia.org/wiki....5%D0%B0
 
RolandДата: Среда, 30.06.2010, 12:02 | Повідомлення # 3
Генералісімус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 8
Нагороди: 0  +
Репутація: 32767  ±
Статус: Оффлайн
booze
 
RolandДата: Вторник, 27.07.2010, 07:24 | Повідомлення # 4
Генералісімус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 8
Нагороди: 0  +
Репутація: 32767  ±
Статус: Оффлайн
Як гора Говерла отримала свою назву?Угорський барон Янош Нодь вирішив першим побувати на найвищій горі Карпат і назвати її своїм ім’ям. Узяв він із собою двадцять слуг і вирушив у дорогу. Було це влітку. Діставшись підніжжя гори, вирішив він отаборитися, перепочити. Два дні тривав перепочинок. Нарешті вирішив Нодь, що час вже підкорювати гору. Нелегкий шлях видався: хащі густі, каміння колюче, повалені бурею товсті колоди. Знемагали люди, падали від утоми, лише барон не бачив і не відчував нічого, окрім бажання підкорити гору.
Раптом закрили літнє сонце тяжкі чорні хмари, посипав густий сніг, піднявся вітер — почалася справжня буря. Кинулися люди хто куди. За ніч випало дуже багато снігу. Лише третина людей повернулася до табору — інші загинули, у тому числі і барон Нодь. Ті, що повернулися, тільки одне сказали: «Говерло! Говерло!» У перекладі з угорської це означає «вершина вся в снігу». Відтоді й назвали гору Говерлою.
smile

 
RolandДата: Вторник, 27.07.2010, 07:29 | Повідомлення # 5
Генералісімус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 8
Нагороди: 0  +
Репутація: 32767  ±
Статус: Оффлайн
Камені, що рухаються
Місце дії - штат Каліфорнія, Долина Смерті, висохле озеро Рейстрек-Плайя. Від довколишньої гори потихеньку відвалюються камінці різного вазі та конфігурації і падають у даний озеро. Поки все зрозуміло. Але потім починається повна фігурне катання по дну. Вага фігуристів в розкиді від пари грам до 350 кг, катаються вони на відстань від пари сантиметрів до десятків метрів, залишаючи неглибокий слід, причому траєкторія найнеймовірніша, здатна заплутати просунуті уми, насмикані у вирішенні подібних ребусів.
За старих часів з феноменом особливо не заморочувалися, і все дійство приписували духам - мовляв, не сидиться їм, от і влаштовують движняк. У 20 столітті в Долину прийшли блідолиці, посунули Великого Маніту з усім його пантеоном в сторону і пообіцяли розкласти все по поличках згідно фізичних законів.
Очкарики зважили камені, виміряли шляху проходження, засікли силу вітру, натикали GPS-датчиків, потім захистили парочку дисертацій, але так нічого розумного і не повідали світу. Одні кажуть, що вітер в тих краях сильний як ніде і сунути 100-кілограмовий камені йому ой як під силу, інші з піною біля рота доводять, що провиною всьому зимовий льодохід, але ні ті ні інші на 100% не описують явища у всій його різноманітті. У результаті на сьогодні питання залишається відкритим - частий випадок, коли наука виявилася безсилою.

 
RolandДата: Вторник, 27.07.2010, 07:30 | Повідомлення # 6
Генералісімус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 8
Нагороди: 0  +
Репутація: 32767  ±
Статус: Оффлайн
Десять місць на Землі несумісних з життям

На нашій планеті багато цікавих і привабливих місць, які багато хто хоче відвідати. Однак є також і місця, від яких краще триматися подалі. Уникати їх треба не тому, що там немає нічого цікавого, а тому що перебування там може бути небезпечним для життя. Американський екологічний фонд Blacksmіth Іnstіtute склав список десяти таких місць.

10. Дзержинськ, Росія
Відповідно до звітів екологів в 1930 – 1998 роках у Дзержинську було поховано більше 200 тисяч тонн хімічних відходів – включаючи найбільш небезпечні відомі нейротоксини. Міська вода частково заражена діоксинами та фенолом, і рівень забруднення, за наявним даними, в 17 мільйонів разів перевищує безпечний рівень. На сьогоднішній день у місті проживає близько 300 тис. жителів. Середня тривалість життя 45 років.

9. Кабве, Замбія
На початку минулого сторіччя в Кабве були виявлені великі запаси свинцю та кадмію. Пізніше там були побудовані великі підприємства по переробці цих металів. Як результат, сьогодні рівень забруднення повітря важкими металами в чотири рази перевищує допустиму норму. Кількість заражених людей у місті перевищує 250 тисяч чоловік. Вони страждають гострим отруєнням крові, що веде до частої блювоти, поносу, захворюванням легень і атрофії м’язів.

8. Ла-Ороя, Перу
У порівнянні з іншими містами, це поселення відносно невелике – у ньому проживає всього 35 тисяч чоловік. Однак, більше 95 відсотків жителів заражені важкими захворюваннями, пов’язаними з високим вмістом свинцю в крові. На території цього поселення розташовані американські заводи по видобутку таких корисних копалин, як свинець, мідь і цинк. В атмосферу викидається величезна кількість двоокису сірки, через що часто йдуть кислотні дощі.

7. Ліньфинь, Китай
Ліньфинь – це місто є серцем китайської вугільної промисловості в провінції Шанксі. Рівень двоокису сірки та інших шкідливих часток у повітрі значно перевищує норму. Їх настільки багато, що повітря стає сірим і видимість погіршується. У місті проживає більше 200 тисяч заражених людей, які страждають від пневмонії, раку легень та бронхіту.

6. Норильськ, Росія
Норильськ вважається одним із найбільш забруднених місць у Росії. Тут часто йде чорний сніг, а в повітрі відчувається присмак сірки. У Норильську розташовані найбільші у світі підприємства по переробці важких металів – міді, свинцю, нікелю, селену і цинку. На сьогоднішній день у місті проживає близько 134 тисяч заражених людей, що страждають респіраторними захворюваннями. З 2001 року в’їзд у місто для іноземців заборонений.

5. Сукінда, Індія
У цьому місті розташовані найбільші у світі хромові шахти. Велика частина відходів підприємств скидається у воду рік і озер, у результаті чого практично у всіх водних запасах міста присутні канцерогенні речовини. У місті живе більше двох з половиною мільйонів чоловік. Майже 90 відсотків населення хворіють раковими захворюванням.

4. Тянжинь, Китай
Тянжинь – промисловий центр Китаю по виробництву свинцю. Це одне з найбільш забруднених місць Китаю. Концентрація свинцю в повітрі та ґрунті тут майже в 10 разів перевищує допустиму норму. Вміст свинцю в зернових культурах, що ростуть у цій місцевості, в 24 рази перевищує норму.

3. Вапі, Індія
Місто Вапі знаходиться наприкінці пояса промислових комплексів довжиною 400 км. У цьому місті зосереджено більше 1000 промислових підприємств. Рівень ртуті в ґрунтових водах Вапі майже в 100 разів перевищує норму, а повітря переповнене важкими металами. Число заражених жителів Вапі, які страждають різного роду хронічними захворюваннями, цього року перевалило за 70 тисяч.

2. Сумгаїт, Азербайджан
Сумгаїт – це ще один цент хімічної промисловості пострадянського простору. На сьогоднішній день там проживає більше 275 тисяч чоловік, заражених важкими металами, нафтовими відходами та іншими хімічними речовинами. Діти в цьому районі народжуються з такими генетичними відхиленнями, як розумова відсталість та захворювання кісток.

1. Чорнобиль, Україна
Про трагедії в Чорнобилі було сказано дуже багато. На сьогоднішній день кількість людей, що постраждали від радіації в цьому районі становить 5,5 мільйонів. Ядерна катастрофа, яка сталася 26 квітня 1986 року, коли під час випробувань на Чорнобильській АЕС через вибух розплавилося ядро реактора, принесла в сто разів більше радіації, ніж атомні бомби, скинуті на Хіросіму та Нагасакі.

 
RolandДата: Вторник, 27.07.2010, 07:32 | Повідомлення # 7
Генералісімус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 8
Нагороди: 0  +
Репутація: 32767  ±
Статус: Оффлайн
Науковцями доведено, що 99% живих істот на планеті вже вимерли!!!
 
RolandДата: Вторник, 27.07.2010, 07:38 | Повідомлення # 8
Генералісімус
Група: Адміністратори
Повідомлень: 8
Нагороди: 0  +
Репутація: 32767  ±
Статус: Оффлайн
Думаю всім буде цікаво почитати!!!!
 
wiktorДата: Вторник, 03.08.2010, 14:49 | Повідомлення # 9
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 62
Нагороди: 1  +
Репутація: 6  ±
Статус: Оффлайн
Roland.

Дуже цікава інформація! Молодець, так тримати!
bye

 
YustДата: Среда, 04.08.2010, 18:50 | Повідомлення # 10
Сержант
Група: Друзі
Повідомлень: 37
Нагороди: 0  +
Репутація: 1  ±
Статус: Оффлайн
ЗІМІН Б.Н. (1929 – 1995) (Зимин Борис Николаевич). Російський учений, автор теорії малих високорозвинених країн та поняття стандартного економічного району. Ініціатор географічного вивчення тіньової економіки.
Стандартний економічний район Зіміна. Район з обсягом ВНП від 35 до 75 млрд. дол. у залежності від ВНП на особу й споживанням у середині нього близько 70% вироблених товарів і послуг. Термін запроваджений Зіміним, який вважав, що розвиненість полегшує районоутворення. Постійне ущільнення економічного простору в результаті зростання питомих показників ВНП теоретично має приводити до зростання кількості економічних районів і зменшення їхніх розмірів. Це, однак, суперечить інтеграційним процесам в економіці високорозвинених країн, тенденції до зниження транспортних витрат і часу доставки вантажів.
Теорія високорозвинених малих країн Зіміна. Малими Зімін Б.Н. вважав ті, у яких ВНП не перевищує 75 млрд. дол. у цінах 1970 р. Цей критерій придатний для країн, де з 1 км кв. виходить не менше 100 тис. дол. ВНП 1970 р. Навіть на початку ХХI в. цей показник був нижчий у Росії, Австралії, Канаді, не кажучи про Монголію й країни Центральної Африки (3-15 тис. дол./км кв.), тоді як у Сінгапуру, Монако, Мальти він у сотні разів вищий. Малі країни також відрізняють: 1) перевищення ВНП над внутрішнім попитом на третину й більше, експорт цієї третини, залежність від зовнішніх ринків, відкритість економіки; 2) усічена господарська структура з випаданням масових виробництв середнього поверху й заняттям окремих ніш: унікальних сировинних, оброблювальних і послуг міжнародного класу: туристичних, транспортних, фінансових, культурних. Переваги малих країн – це стиснуте інформаційне поле (компактність, єдність соціуму) і економія на "фіктивних сферах": бюрократія, армії. Зімін вважав, що розвиненість полегшує районоутворення. У великій країні економічні процеси відбуваються інакше, ніж у малій.

 
makarevichДата: Пятница, 12.11.2010, 11:56 | Повідомлення # 11
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Нагороди: 0  +
Репутація: 0  ±
Статус: Оффлайн
Хто мені пояснить, чому Антарктида не має крайньої південної точки?
Крайньою південною точкою материка (в південній півкулі) є та, яка найдальше знаходить від екватора. В Антарктиді такою точкою є Південний полюс.

 
wiktorДата: Пятница, 12.11.2010, 16:00 | Повідомлення # 12
Полковник
Група: Адміністратори
Повідомлень: 62
Нагороди: 1  +
Репутація: 6  ±
Статус: Оффлайн
Доречі, про Антарктиду. Мабуть багатьом відомо, що в Антарктиді знаходиться українська наукова станція "Академік Вернадський". Однак, не всі знають, що до 1996р. вона належала Великій Британіїї та називалась "Фарадей". Детальніше можна почитати у Вікіпедії...
 
YustДата: Четверг, 13.01.2011, 11:15 | Повідомлення # 13
Сержант
Група: Друзі
Повідомлень: 37
Нагороди: 0  +
Репутація: 1  ±
Статус: Оффлайн
ГАРЛЕМ. Проблемний район Нью-Йорка, де перші чорношкірі з'явилися тільки в 1910 р., а до того часу він був районом найстарішої історичної освоєності в США. Поселення в Гарлемі виникло в 1658 р., і заснували його голландці. Містечко називалося Новий Гаарлем (Nieuw Haarlem) на честь голландського міста Хаарлема. До кінця XIX ст. Гарлем залишався районом, де розміщувалися найбільш дорогі й елегантні будови Нью-Йорка й жили тільки дуже багаті люди. Про те, що район може перетворитися на кошмар, не можна було б і подумати. Але в 1910 р. тут поселилися перші чорні (це були джазові музиканти, достатньо багаті для того, щоб дозволити собі жити в багатому білому районі), і з того часу престижність Гарлема почала падати. У нім перестали проводити які б то не було реконструкції. І ось, майже 100 р. опісля Гарлем став символом чорної Америки. Це район, у якому більше 80 % дітей народжуються позашлюбними. Це район, рівень злочинності в якому перевищує всі мислимі показники. У жителя Гарлема менше шансів дожити до 40-річного віку, чим у жителя Бангладеш. Фактично, сучасний Гарлем є держава в державі - це частина чорної Африки на території США, де діють африканські стандарти й закони соціальної організації.
 
TaRaS_RДата: Воскресенье, 20.02.2011, 14:40 | Повідомлення # 14
Рядовий
Група: Модератори
Повідомлень: 9
Нагороди: 0  +
Репутація: 2  ±
Статус: Оффлайн
•Якщо витягнути в довжину всі сталеві троси найбільшого висячого моста Акаси-Кайкьо, то ними можна було б опоясати Землю цілих сім разів.
•Канада за площею більша за Китай, а Китай більший США.
•Єдина країна, де за 1983 рік не зареєстровано жодного народження - Ватикан.
•У казино Лас-Вегаса немає жодного годинника.
•У Італії ляльок Барбі більше, ніж канадців в Канаді.
•Канада 4 рази за останні 5 років була оголошена ООН кращою для життя країною.
•Російське місто Армавір отримало свою назву на честь стародавньої столиці Вірменії - Армавіра. Нині вони - міста-побратими.
•Міста Махачкала і Буйнакськ названі на честь дагестанських революціонерів Магомед-алі Дахадаєва (Махача) і Уллубія Даніяловіча Буйнакського.
•"Вихіно" - найзавантаженіша станція Московського метрополітену: згідно вимірюванням 2002 року, добовий пасажиропотік на станції складав 174 250 чоловік.
•Під час будівництва Палацу Парламенту в бухаресті виник такий попит на румунський мармур, що навіть надгробні камені по всій країні робили з інших матеріалів.
•Під час Великої Вітчизняної війни, 6 листопада 1941 року, коли ворог впритул наблизився до Москви, на станції "Маяковськая" Московського метрополітену з доповіддю виступив Йосип Сталін; його мова транслювалася по всесоюзному радіо.
•Андорра - єдина в світі країна з безкоштовними поштовими пересилками.
•У Англії щорічно викидаються на звалище 12 мільйонів тих, що відслужили своє стільникових телефонів і 2 мільйони телевізорів.
•Поштова служба Еквадору ставить на конвертах штамп: Піраміда, що знаходиться на екваторі і ділить мир навпіл.
•У місті Томбсоун чоловікам і жінкам старше за 18-ть років заборонено посміхатися, якщо у них відсутній більше 1 переднього зуба.
•Відвідувачам музею у Вуппертейле дають однакові листівки і просять відіслати з свого міста. Вони і складають експозицію.
•У Фінляндії, Італії, Германії, Англії, Франції і Іспанії кількість стільникових телефонів перевищує число звичайних.
•Перша споруда Д. Трезини 1703 р. Петропавловськая фортеця. Стара житлова споруда - будиночок Петра 1 на Петровськой наб.
•У місті Тегазі (Сахара) зустрічаються удома із стінами з кам'яної солі. Це одне з найсухіших місць на Землі.
•У Італії зосереджено 60% всіх культурних цінностей Західної Європи. Будь-яке італійське місто - музей просто неба.
•У 1991 році в Канаді на бетонному постаменті був встановлений пам'ятник ... сокирі. Вага монумента склала 7 тн.
•Нумерація будинків вперше була прийнята в Лондоні в 18 ст, до цього адреса визначалася по імені власника.
•У Франції коштують дві башти на відстані 60 м-кодів один від одного. Якщо між ними крикнути, то можна почути відгомони 12 разів.
•На папері з конопель був написаний перший проект Декларації Незалежності, а з волокон витканий перший американський прапор.
•Королівство Тонга - єдина монархія в Океанії.
•Транссибірська магістраль пересікає рівно 3901 міст.
•До складу архіпелагу Філіппіни входить 7107 островів.
•На прапорі Ірану 22 рази повторений напис "аллах Акбар".
•7 найбільших країн світу (Росія, Канада, США, Китай, Австралія, Бразилія і Аргентина) займають половину всієї суші планети.
•У Європі 5 держав, які граничать лише з одним іншою державою, - Португалія, Данія, Сан-Маріно, Ватикан і Монако.
•Виверження мексиканського вулкана Парікутін продовжувалося 9 років (з 1943 по 1952 рік). За цей час конус вулкана піднявся на 2774 метри.
•На центральній площі канадського містечка Глендон підноситься його офіційний символ - вареник заввишки 9 метрів і вагою 2700 кг.
•У державі Того чоловік, що зробив комплімент жінці, зобов'язаний на ній одружуватися.
•У Європі немає жодної пустелі. Це єдина частина світу, де немає пустель.
•До складу Японії входить більше 3900 островів.
•Ганг має найбільшу дельту зі всіх річок.
•У США цілих 3 міста Перу і ще 9 Парижів.
•Менше 1 відсотка Карибських островів населено.
•З 25 найвищих вершин світу, 19 знаходяться в Гімалаях.
•Майже до кінця 1980-х років в Бутані не було жодного телефону.
•Найхолоднішою столицею світу вважається Улан-Батор (Монголія).
•У озеро Байкал впадає 336 річок, а витікає лише одна (Ангара).
•Останнє виверження японського вулкана Фудзіяма сталося в 1707 році.
•Найбільші порти світу: Роттердам, Сінгапур, Кобе, Нью-Йорк, Новий Орлеан.
•Науру - єдина держава в світі, що не має офіційної столиці.
•Куба - єдиний Карібський острів, на якому є залізниці.
•Першою столицею Російської держави була Ладога.
•На території Японії 17 діючих вулкани.
•18 лютого 1979 року в пустелі Сахара йшов сніг.
•23 з 50 американських штатів мають вихід до океану.
•Не дивлячись на те, що Делі і Новосибірськ знаходяться майже на одній довготі, їх час відрізняється на півтори години. Це пов'язано з тим, що в Індії діє спеціальний декретний час.
•У Таїланді до цих пір вважається непристойним користуватися вилкою під час приймання їжі. Вилку використовують лише для того, щоб перекласти їжу з тарілки в ложку.
•Центр Європи розташовується на території України в Закарпатської області між містами Тячев і Рахов, поблизу селища Ділове, а центр Азії - в місті Кизил Тувинської республіки.
•В світі лише одна річка, яка бере свій початок в екватора і тече в зону помірного клімату: Ніл. З малозрозумілої причини останні річки течуть у зворотному напрямі.
•Декілька будівель в Манхеттані мають власний поштовий код. А в Всесвітнього Торгівельного Центру їх навіть декілька.
•Найвищий з затухших вулканів на Землі - Аконкагуа, який знаходиться в Аргентині. Його висота - 6960 метрів.
•7 найчисленніших народів світу: китайці (хань), хиндустанці, американці США, бенгальці, росіяни, бразильці і японці.
•Монпелье (штат Вермонт) - найменша столиця штату в США. Її населення всього біля дев'яти тисяч жителів. Столиця штату Вермонт Монпелье - єдина в США столиця штату, в якій немає жодного Макдональдса.
•Один з найбільших ісландських гейзерів, розташований на схилі вулкана Гекла, називається ... Гейзер.
•У Малайзії вважають, що скупавши дитяти в пиві, можна захистити його від усіляких неприємностей і хвороб.
•В національного гімну Греції 158 версій. Жоден житель Греції не знає всіх 158 версій гімну своєї країни.
•Річки Об має близько 150 000 (!) притоків.
•У Саудівській Аравії немає жодної річки.
•Індонезія розташована на 17 508 островах.
•Червоне море - найтепліше море на Землі.
•Жителів острова Лесбос називають лесбосийцамі і лесбосианкамі, а не лесбійцамі і лесбіянками.
•У Москві є річка Лось, а найбільший із струмків, що впадають в неї, називається ... Лосеня.
•Найширша в світі вулиця знаходиться в м. Бразіліа (вулиця "Монументальна вісь", ширина - 250 метрів).
•У містечку Калама, що знаходиться в чилійській пустелі Атакама, ніколи не буває дощів.
•До складу держави Папуа Нова Гвінея входять острови Нова Британія і Нова Ірландія.
•У Амстердамі і Антверпені по 26 острів, в Санкт-Петербурзі - 101, а у Венеції - аж 118.
•У Південній Америці лише дві країни, що не мають виходів до океану: Болівія і Парагвай.
•Місто Гонкконг займає перше місце в світі по кількості автомобілів марки "Роллс-ройс".
•Ліван - єдина держава на Близькому Сході, на території якого немає пустель.
•На відміну від більшості африканських націй, Ефіопія ніколи не була європейською колонією.
•У травні 1948 року два новозеландські вулкани Ruapehu і Ngauruhoe вивергалися одночасно.
•У Франції, Італії і в Чилі офіційно визнано існування НЛО.
•Найвіддаленіша від всіх океанів на Землі точка знаходиться в Китаї.
•Найчистішим морем на Землі вважається Море Уеддела в Антарктиді.

Додано (20.02.2011, 15:40)
---------------------------------------------
Дорочі незнаю чи це правда,але чув що гори не можуть рости вище 9000м, тому що їх маса буде настільки великою що вони будуть залазити в земну кору :o
Це дійсно правда???

 
TaRaS_RДата: Вторник, 22.02.2011, 16:22 | Повідомлення # 15
Рядовий
Група: Модератори
Повідомлень: 9
Нагороди: 0  +
Репутація: 2  ±
Статус: Оффлайн

Африка - континент, який ми знаємо, як колиску людства. Що ж можна сказати про неї в наш час, коли людство вже встало на ноги? Пропонуємо вам ознайомитись з Африкою в цифрах і фактах
36% африканців живуть менше, ніж на один долар в день

Висота гори Кіліманджаро, що є найвищою точкою материка, 19 340 футів (5,895 км)

В Африці проживає 14% світового населення

На території Африканського континенту розташовано 53 країни

12 мільйонів африканських дітей - сироти

Лише 31% жителів має середню освіту

Кожна жінка виношує у середньому 6 дітей

44% населення молодше 15 років

Африка - перший за кількістю мов континент (більше 1000 мов)

80% померлих від малярії в Африці - діти до 5 років

Запаси нафти становлять 114 мільярдів барелів

Африка - другий за населенням материк планети (900 млн чол.)

Територія Африки становить 6% земної поверхні

Площа найбільшого озера Вікторія становить 26 828 квадратних миль (69 484 квадратних кілометрів)

В Африці відбулось 80 вдалих військових переворотів

Середній валовий внутрішній продукт на душу населення становить $671

В Африці зареєстровано 53 мільйони телефонних абонентів

$10 мільярдів на рік зароблялось під час 1990-х на конфліктних (кривавих) алмазах

В Африці зареєстровано 44,3 мільйона інтернет-користувачів

В Африці на 27-річний термін було ув'язнено першого президента Південно-Африканської республіки Нельсона Манделу

Протяжність берегової лінії континенту 16 100 миль (25 910 кілометрів)

Інформацію взято з сайту www.netstar.moy.su

 
Географічний форум » Цікаво про географію » Цікаві географічні факти » Чи знаєте Ви, що... (Цікавинки у світі географії. Поділіться тим, що знаєте ви)
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:

Наші спонсори Игры ПК    Психоантропология