Головна » Статті » Теорія географії » Краєзнавство і туризм | [ Додати статтю ] |
Життєзабезпечення учасників туристичних походів: одяг і взуття, туристичний бівак, організація харчування
Літературні джерела
1. Вибираючи одяг для літнього чи зимового походу
необхідно враховувати насамперед регіон подорожі, кліматичні умови регіону,
погодні умови типові в певну пору року. Наведемо деякі рекомендації щодо
спорядження при організації подорожі в Карпати. Одяг та спорядження в літню пору. Підбір одягу літом залежить насамперед від
способу відпочинку – пасивного (відпочинок на базі) активного (перехід по
горах). Основним атрибутом активних екскурсій в гори є хороше взуття. Ідеально
мати вібрами (спеціальні черевики для гір), за їх відсутності підберіть
будь-які інші на хорошій основі (без підборів!). Варто взяти з собою не менше
двох пар взуття. Друга пара – легкі кросівки, туфлі чи кеди. Взуття повинно
бути саме вашого розміру, інакше не уникнути мозолів. Рекомендується краще одівати
м’які теплі
носки, що дозволить зменшити кількість
натирань. Обо’язково
взяти з собою леку куртку (вітровку), дощовик (парасоля годиться тільки для
прогулянок в межах баз, та населених пунктів). Незалежно від пори року візьміть
теплий світер, гольф, спортивну шапку, оскільки в високогір’ї бувають сильні
вітри та холодні ночі. Як для хлопців, так і дівчат необхідно мати дві пари
штанів. Якщо ночівля буде в палатках подбайте про сірники, засоби для швидкого
розпалювання вогню, ліхтарики, теплі спальні мішки. Варто мати не тільки
спальний мішок, але й легкий альпійський коврик, який не пропускає вологу і
холод від землі. Не забудьте взяти з собою рушник, мило, зубну
пасту і щітку, інші засоби гігієни, посуду (ложка, кружка, складний ніж і тд.).
Незавадить в поході крем для рук і обличчя, дівчатам - помада (з метою
запобігання висихання і тріскання шкіри на обличчі, губах і тд.). Необхідним
атрибутом є хороша спортивна сумка, а ще краще рюкзак. Хорошим вважається
рюкзак в якого є підкладка для спини, м’які лямки та наявний розвантажувальний пояс. При
укладці рюкзака намагайтесь м’які речі ставити під спину, упаковувати так, щоб
нічого не давило в спину, не розбилося, чи вилилося в дорозі. На туристичну
групу не забудьте взяти з собою аптечку, яка обов’язково повинна включати засоби від головного болю,
тиску, сердечні препарати, препарати від шлунку, нашатир, зеленку, йод, бинт,
вату, бажано мати джгут, лейкопластир. Одяг і спорядження зимою. Під час поїздки одяг туриста повинен бути достатньо
теплим, але не надто важким. Тому не варто брати з собою брати шуб, кожухів,
шкіряних курток, хутрових шапок – вони не зручні при катанні, та важкі при
підйомі вгору. Найкраще скористатися легкими куртками на пуху чи сентипоні.
Дуже зручними є лижні комбінезони, вони достатньо теплі, запобігають проникненю
снігу в взуття. Обов’язково необхідно мати спортивну шапку та шарф. Необхідним атрибутом є тепле
взуття. Під час подорожі в гори бажано мати змінні черевики, чи чоботи. Ні в
якому разі не брати взуття на високих підборах. Інколи при русі по великому
снігу по взутті надівають "бахіли”, або "фонарики” (подібні до нарукавників – з
двох сторін вшиті резинки, які запобігають попаданню снігу у взуття). Також
необхідно мати декілька пар теплих носків, рукавиці, мінімум дві пари верхніх
штанів. Для катання на лижах бажано мати лижні окуляри для захисту від
попадання снігу, та сонця, оскільки кількість сонячної радіації в горах вища.
Можуть підійти і звичайні сонячні окуляри, однак вони не придатні для спуску
згори (з точки зору техніки безпеки; при швидкому спуску можуть викликати запаморочення
голови та головні болі). 2. Туристичний бівак. Роль і значення добре організованого туристського
біваку, що забезпечує комфортний відпочинок, зручність приготування їжі і
можливість висушити одяг і взуття, зрозумілі не тільки туристу, а й тим, хто в
поході ніколи не був. Для літніх походів використовуємо палатки різних
типів. Найкращими є сучасні палатки з тентом. Їх вага, як правило не перевищує
3 кг, та вони не промокають під дощем, та не сиріють. Під намет стелять
поліетиленову плівку, а під спальні мішки – коврики. Тент розміщують так, щоб
при зливі в нього не попадала вода і додатково обкопують. В лісовій зоні туристи „йдуть з багаттям”, у
безлісій, у тому числі гірських районах, - з примусами. Ще більш практичні
газові грілки. Важливим є техніка безпеки при розкладанні вогнища. Краще
вибрати напіввідкритий простір, враховуючи належну віддаль вогнища від намету,
та напрямок і силу вітру. Туристи-лижники для вогнища, а часто і інші
використовують металеву сітку з тросиками із кольцами на кутах. Такий огонь
можна розкладати і в сніжну погоду і вимагає мінімум дров. Ефективним є також
використання тросика і гачків для підвішування казанів (якщо накладати на
поперечину необхідно весь час слідкувати за поперечиною). В високогірних
місцевостях необхідно мати скороварку. Через низький тиск вода закипає при
значно нижчій температурі, а отже деякі продукти можуть залишитись незвареними.
3. Продукти. Якщо Ви їдете на туристичну базу де добре харчують
то дана проблема звісно відпадає. Але якщо Ви їдете групою, та вирішили
харчуватися самостійно добре обміркуйте, які продукти варто взяти, а які можна
придбати на місцевості. Як правило ціни на продукти в горах значно вищі. За нормами продуктів на
одну людину в день повинно припадати: крупи – 75 г, макаронні вироби - 75 г, хліб – 450г, картопля – 450г, м’ясо – 450 г, чай – всього
0,02 г. Однак такі підрахунки та відважування для туриста є надто важкими. Тому
виходячи з досвіду, наводими свій орієнтовний перелік продуктів для групи 10-12
чол. на 4 – 5 днів поїздки: -
крупи – не
більше 5-6 кг (гречка, рис, горох і тд.); -
картопля не
більше 1-2кг (в зв’язку з низькою транспортабельністю рекомендуємо картоплі багато не брати); -
0.5 – 0.75л
тушонки на одну людину; -
макарони 4-5
кг; -
хліб – не
менше 2-х булок (можна придбати і на місці). -
1 пачка чаю
(100г), кави -
0,5кг солі; -
близько 2-х
кг цукру; -
2 цибулини, 1
морквина (на 1 людину); -
незабудьте
взяти приправи (лавровий лист, перець, чеснок, зелень та ін.), можна магазинні
(мівіна, кавказькі спеції і ін.) -
варто взяти
олій (1л в літній період для салатів, в зимовий не більше 0,5л), жир 1 пачку (250-300г), хоча б 0,5 кг масла (краще в пачках з довшим
терміном зберігання); -
в літній
період варто взяти овочі до салату (капуста, огірки, редиска та ін.), в зимовий
закрутки. Варто також відзначити, що кількість та склад продуктів залежить від характеру подорожі, способу переміщення по маршруту, кількості дівчат та хлопців в групі. Якщо Ви плануєте виїзд на день в гори, екскурсію на вершину в незалежності від того, чи Ви харчуєтесь самостійно, чи перебуваєте на повному пансіоні бази подумайте про сухий пайок, оскільки залишитесь без обіду. Тому візьміть на 1 людину (в подорож) банку консерви, чи паштету, можна ковбасні вироби (краще сухі ковбаси типу московської), масло на бутерброди, продукти швидкого приготування (мівіну). Подумайте також, про забезпечення групи термосами, та зранку перед виходом в гори залийте в них чай, каву, чи кип’яток. Підйоми вверх призводить до значних витрат
енергії. Швидким «допінгом» відновлення сил служить рафінований цукор,
карамель, мед, шоколад, згущене молоко. Врахуйте також термін перебування в
дорозі, окремо підготувавши продукти в дорогу.
Переглядів: 4527
| Теги: | |
Матеріали по темі: |