-->Головна » Справи геологічні

Люксембург планує добувати корисні копалини в космосі

Влада Люксембургу оголосила про намір надати фінансову і законодавчу підтримку індустрії видобутку корисних копалин в космосі. Люксембург планує підготувати належну нормативно-правову базу, яка буде заохочувати компанії, які роз ... Читати далі»

Визначено терміни поновлення тектонічної активності Землі

Геофізики з Мерілендського університету назвали нові терміни початку тектонічної активності (руху літосферних плит) на Землі. На планеті вона почалася три мільярди років тому, коли її вік становив 1,5 мільярда років. Дотепер одні вчені вважають, що плити почали рух ... Читати далі»

Динозаврів знищив тандем астероїда та вулкану

Як повідомляють палеонтологи зі Сполучених Штатів Америки, динозаври були вбиті подвійним ударом. На їхню думку, спочатку метеорит впав у Мексиканську затоку, через це відбулися величезні виверження вулканів на території Індії.
 
Вчені досліджували Деканські трапи - це базальтові породи, які знаходяться на заході в Індії, а також сліди сильних вивержень ... Читати далі»

Моря мезозойського періоду населяли гігантські акули

Гігантські акули розміром з двоповерховий будинок населяли морське мілководдя 100 млн років тому, показали результати недавніх розкопок. У довжину доісторична акула досягала 6,2 м.

Величезна риба Leptostyrax macrorhiza була одним з найбільших хижаків свого часу. Стародавній морський монстр був виявлений зовсім випадково. На викопні останки наткнулися члени клубу палеонтологів-аматорів в околицях міста Форт-Уерт в штаті Техас в 2009 році. Відомо, що близько 100 млн років тому ця територія була частиною мілководного Західного внутрішнього моря, яке ділило Північну Америку на дві частини і простягалося від Мексиканської затоки до Арктики. ... Читати далі»

Причиною землетрусів в Техасі стала розробка сланцевої нафти

Землетруси почали регулярно відбуватися на території Техасу з листопада 2013. 

Причиною землетрусів, що сталися в 2013 і 2014 роках, найімовірніше, стали нафто- і газовидобувні свердловини, які працюють за принципом гідророзриву пласта.

До такого висновку прийшли вчені після вивчення стану надр і грунтових вод в центральній частині Техасу, повідомляється в статті журналу Nature Communications. ... Читати далі»

В Канаді знайшли стежку динозаврів

Незважаючи на солідний вік, який оцінюється в 115-117 млн ​​років, на стежці можна чітко розрізнити сліди вимерлих тварин, які відображені в каменях і скелях.

На північному сході канадської провінції Британська Колумбія виявлена ​​стародавня стежка динозаврів, пише The Globe and Mail.

"Стежина" знаходиться біля озера Віллістон, в 1,5 тис. км від найбільшого мегаполісу провінції - Ванкувера.

Незважаючи на солідний вік, на стежці, як і раніше, можна чітко розрізнити сліди вимерлих тварин, які відображені в каменях і скелях. За словами вчених, в цьому місці добре збереглися сотні відбитків слідів доісторичних істот. ... Читати далі»

По скелету кита вчені визначили підняття східно-африканського плато

Недавнє дослідження групою палеонтологів решток кита, виявленого на позначці 620 метрів над морським рівнем, пролило світло на час, що дало початок підняттю суші.

Свою статтю про цю знахідку вчені опублікували в спеціальному розділі журналу «PNAS», неголословно заявивши, що Східноафриканське плато почалося підніматися сімнадцять мільйонів років тому. Оскільки вік останків, знайдених палеонтологами, визначений сімнадцятьма мільйонами років, у зв'язку з цим, вчені і вирішили, що переміщення тектонічних плит мало місце приблизно в цей же час. ... Читати далі»

Вчені знайшли в Атлантиці загадкові «металеві кулі»

Учені, що проводили землерозвідувальні роботи на морському дні в Атлантичному океані в січні, були здивовані, коли занурений під воду апарат застопорився. Ще більшим сюрпризом для них стало те, що вони побачили, піднявши пристрій на поверхню океану.

Сіті апарату були наповнені важкими металевими кульками, розмір яких варіювався від м'яча для гольфу до софтбольного м'яча. Фото, зроблені апаратом під водою, показали ціле поле марганцевих конкрецій - саме вони стали причиною вимушеного блокування машини. Дослідники стверджують, що це найбільші поклади марганцевих конкрецій, коли-небудь знайдені в Атлантиці. ... Читати далі»

1 2 3 ... 8 9 »