-->Головна » Зі сфери ГІС та картографії

Google допоможе оцінити якість повітря в містах

Корпорація «Гугл» і виробник датчиків для контролю якості повітря «Акліма» (Aclima) об'єдналися в амбітному проекті, мета якого - складання карти забруднення міського повітря.

Датчики «Акліма» будуть встановлені на автомобілі сервісу «Перегляд вулиць» (Google Street View), завдяки чому організаторам проекту вдасться створити онлайн-мережу по вимірюванню якості повітря та оперативно заносити дані про рівень забруднення на карти. Мобільні сенсори вимірюватимуть широкий спектр показників, включаючи шум, вологість, вуглекислий газ, зважені частинки і метан.

Тестування системи було проведено в Денвері, де датчики встановили на три машини сервісу «Перегляд вулиць». В результаті експерименту було отримано 150 млн замірів якості повітря за місяць. ... Читати далі»

Розроблено нову методику моніторингу стану річок і водойм

Мережа плаваючих так званих роботів-датчиків іменованих Floating Sensor Network, ідея виконання якої належить фахівцеві Олександру Беану і яка цілком може бути розгорнута незабаром в стислі терміни, покликана забезпечувати збір відомостей в режимі реального часу, з досить великою роздільною здатністю і на великій площі того чи іншого водоймища.

Датчики, які встановили на даних плаваючих апаратах, дозволяють в деякій мірі пролити світло на те, як саме переміщаються водні маси і як в ній поширюються найрізноманітніші забруднювачі. За допомогою датчиків іншого виду дані апарати можуть отримувати відомості про змішування солоної і прісної в дельті річки, крім усього іншого, ще один різновид датчиків може проводити реєстрацію навіть переміщень риб одного виду. Крім перерахованого вище, на роботі встановлюється ще велика кількість різноманітних інших датчиків, які дозволяють контролювати й інші, не менш значущі, параметри екосистеми водойм і річок. ... Читати далі»

Чому важливо мати якісну GPS-карту

Мандрівникам у ХХI сторіччі стало набагато комфортніше їхати по світу завдяки детальнішим супутниковим картам та пристроям із модулями GPS - навігаторами, або android, які доведуть точно до визначеногоо пункту. Це не застаріли компаси та схеми приблизних маршрутів – а якісна та точна навігація по суші або по воді. Крім того, GPS-модулі зараз є практично у кожному сучасному смартфоні або планшеті, а це означає, що для мандрівка потрібна тільки якісна карта із базою point of interest — точками інтересу та онлайн-маршрутизатор.

Але навігаційні карти — це програмне забезпечення навігаційного пристрою на першому місті у виборі. Навіть якісний навігатор не забезпечить вам точного маршруту, якщо на ньому встановлена карта або застаріла, або “зламана”, не ліцензійна, з “багами” та звичайними неточностями. Це особливо торкається ситуації, якщо ви мандруєте Україною — де, на жаль, ніхто не враховує якість доріг, й карта, яку не оновлювали, веде такими стежками, що вам не віриться, що це взагалі дорога. Можливо, для велосипедистів або мотомандрівників така ситуація не критична. А ось що робити, якщо ви на авто? ... Читати далі»

Революційний метеосупутник запущений на орбіту

Супутник SMAP був успішно запущений рано вранці в суботу, 31 січня. Метою трирічної місії супутника стане відстеження вологості грунту по всьому світу і передача даних ученим. Прилади супутника будуть вимірювати рівень зволоженості грунту кожні кілька днів, що дозволить створити глобальні карти стану земної поверхні.

Ракета «Дельта-2», на борту якої знаходився супутник, стартувала незадовго до сходу з каліфорнійською авіабази Ванденберг. Приблизно через годину після запуску супутник успішно відокремився від ракети і почав розгортати сонячні панелі для генерації енергії. Після «закріплення» супутника на орбіті на висоті 690 км до перевірки його інструментів приступили інженери. ... Читати далі»

На російських картах Google Крим - у Росії , на міжнародних - спірна територія

фото Joris van AlphenПриєднання Криму , не визнане Україною і більшістю країн світу, все ж вплинуло і на міжнародні картографічні сервіси . Наприкінці березня «Яндекс. Карти» зробили Крим українським для українців і російським - для росіян. Тепер Крим відображається по-різному і на картах Google.

В особливих випадках кордони спірних територій на картах мають спеціальне позначення , пояснюють в українському офісі Google. « У тих країнах , де у нас є локалізовані версії карт , ми слідуємо місцевими законами по відображенню кордонів і використання тих чи інших назв» , - повідомили  в компанії.

... Читати далі»

Landsat 8 допоміг виявити найхолодніші місця на Землі

  Нещодавно вчені зафіксували найнижчі температури на Землі на пустельному і віддаленому льодовиковому плато в Східній Антарктиді , які перевершили рекорд , встановлений в 1983 році, і відкрили нову головоломку зледенілого континенту.

30 років: наскільки змінився Київ

 Google показав, як змінився Київ за останні тридцять років. ФОТОКомпанія Google запустила проект, який покаже, як мінявся вигляд Землі протягом останніх 28 років.
  Проект Timelapse включає в себе інтерактивні зображення у форматі HTML5, які складаються зі знімків, що змінюють один одного в хронологічному порядку, зроблених супутниками Landsat у період з 1984 по 2012 роки, повідомляє TCH.ua
  За зображеннями можна відстежити, наприклад, як вирубувалися дощові ліси Амазонії, росло місто Лас-Вегас, створювалися Острови Пальм в Дубаї, висихало Аральське море чи змінювався Київ.
   Зараз у рамках проекту Timelapse можна подивитися, наприклад, як розширювався Київ, змінювалися Харків, Донецьк, Львів чи Одеса.

... Читати далі»

NASA покаже Землю з космосу в прямому ефірі

   На честь Дня Землі відбудеться пряма трансляція з борту МКС.
  Сьогодні в 17:00 за київським часом NASA проведе брифінг, присвячений Дню Землі 2013 року, а також результатами відбору перших астронавтів для польоту на Марс. А о 18:10 розпочнеться пряма трансляція з МКС, повідомляє ТСН.
  Традиція відзначати День Землі зародилася в США з ініціативи екологічного активіста Гейлорда Нельсона. 22 квітня 1970 День Землі відзначався в перший раз. Більше 20 мільйонів американців взяли участь у різних заходах. У 1990 році цей день став міжнародною акцією, в якій взяли участь 200 млн. людина з 141 країни світу. Щорічно вчені країн світу збираються за круглим столом для обговорення глобальних екологічних проблем. У різних країнах у цей день організовуються найрізноманітніші заходи і акції. Це конференції, виставки, закриття автомобільного руху на жвавих вулицях великих міст, прибирання території і посадка дерев.
... Читати далі»

1 2 »