Головна » Статті » Теорія географії » Основи економічної географії | [ Додати статтю ] |
Харчова
промисловість – галузь легкої промисловості, що спеціалізується на виробництві
продуктів харчування. Технологічні
системи виробництва цукру За хемічним складом цукор майже повністю
складається з цукрози (С12Н22О11).
Цукроза міситься у рослинах. Найбільший вміст цукрози є цукровій тростині (до
18%) та коренеплодах цукрових буряків (до 25%). Країни тропічного поясу
(Мексика, Бразилія, Куба, Філіпіни та ін.) виробляють цукор з цукрової
тростини, помірного поясу – з коренеплодів цукрових буряків. Сировиною для
виробництва цукру є коренеплоди буряків, вода, вапняк, сірка тощо. Внаслідок
реакції фотосинтезу в листках буряків утворюється глюкоза і фруктоза, які
переходять у коренеплоди та під дією ферменту перетворюються у цукрозу. Вода
використовується для промивання буряків, отримання дифузійного соку, вапняного
молока, водяної пари, охолодження обладнання і тд. Перша цуковарня на Україні діє з 1824р. в селі
Макошин на Чернігівщині. Схема виробництва виробництва цукру: 1. Миття коренеплодів у мийній машині (близько 1,5
тис. тонн за одну добу). 2. Різання та подрібнення коренеплодів (ріжуть на
смужки довжиною 9-15 см та товщиною 0,5-1см). 3. Утворення дифузійного соку. Нагрівають стружку
до 600С і подають у дифузійний апарат куди подають гарячу воду.
Стружка вимочується 65-70 хв. За добу вимочується близько 1,5-4,5 тис. тонн
стружки. 4. Знецукрену стружку відтискають на пресах
висушують (жом) і використовують для відгодівлі тварин. 5. Дифузійний сік очищають від нецукристих речовин
використовуючи для цього вапняне молоко (Са(ОН)2). Щоб зменшити
забарвлення продувають його при температурі 850С протягом 5 хв
сірчистим газом (SO2)[1]. 6. Відокремлення осаду і завислих речовин за
допомогою відстійників, фільтрпресів, вакуумфільтрів, механічних пресів. 7. Випаровування дифузійного соку спочатку до
сиропу а потім до перенасиченого розчину в якому кристалізуються кристалики
цукру. Випаровування здійснюють за допомогою випарників та вакуум-апаратів. 8. З вакуум-апарату продукцію випускають спочатку
у мішалку а потім у центрифугу. Кристали цукру відокремлюються від розчину
нецукристої речовини (зеленої патоки[2]). 9. Вибраний з центрифуги цукор висушують у сушарні
чи в спеціальних печах. [1] На практиці на кожну 1000
тонн цукрових буряків використовують близько 40 кг сірки. [2] З зеленої патоки виробляють харчову патоку
(мелясу), яку використовують для виробництва етилового спирту, дріжджів, кормів
для тварин, лимонної і молочної кислоти.
Переглядів: 7040 | Коментарі: 2
| Теги: | |
Матеріали по темі: |