Головна » 2010 » Май » 9 » Бельгійські вчені розробили пристрій для читання думок
08:16
Бельгійські вчені розробили пристрій для читання думок
Пристрій, який перетворює електричні сигнали мозку в слова і словосполучення та дозволяє подумки диктувати текст, розробила група вчених з католицького університету бельгійського міста Лувен, повідомляє  університетське видання Campus Insight.

"Це невеликий прилад-електроенцефалограф, що відслідковує коливання електричної активності мозку, за допомогою якого люди можуть силою думки друкувати текст. Це означає, що паралізовані або ті, що страждають розладами мови люди зможуть спілкуватися із зовнішнім світом", - пояснює керівник проекту професор Марк ван Хюлле (Marc Van Hulle), слова якого цитує видання.

Портативний прилад, розміром трохи більше коробки для сірників, приєднується до спеціальної шапочки, схожої на плавальну, до якої прикріплені електроди. Сигнали електричної активності мозку, записані приладом, через USB-порт передаються в комп'ютер, де вони дешифруються за допомогою спеціального програмного забезпечення.

Для того, щоб написати слово, людина повинна певним чином зосередити увагу на одній з букв з набору знаків, виведених на екран комп'ютера. Кожен із символів на екрані підсвічується з певною частотою і коли виділяється потрібна літера, мозок реагує на це. Через кілька сеансів комп'ютер навчається "розуміти" сигнали мозку, після чого можна починати уявну диктовку.

"Пристрій може писати букви, і навіть може бути" навчений "автоматично завершувати слова або пропозиції. Ми перевіряли цю систему приблизно на дюжині пацієнтів, які перенесли крововилив у мозок, і вони всі змогли успішно писати слова зі швидкістю до десяти знаків в хвилину", - каже ван Хюлле.

Прилади для інтерпретації сигналів мозку раніше розроблялися в багатьох країнах. Зокрема, у грудні 2009 року в статті, опублікованій в журналі PLoS ONE, американські вчені повідомили про експерименти з комп'ютерною томографією, в ході яких вони намагалися зчитувати інформацію в мозку людей, що знаходяться в одному з типів коматозного стану, і вступати з ними в контакт .

У грудні 2008 року японські вчені повідомили про створений ними спосіб тання образів, що виникають у головному мозку. За допомогою нової технології вони змогли "прочитати" чорно-біле зображення найпростіших картинок: хрестів, квадратів і коротких слів, записаних латиницею.

Бельгійські вчені сподіваються в найближчі два роки перетворити свою технологію в ринковий продукт, який дозволить значно поліпшити якість життя багатьох людей.

Джерело:  http://www.rian.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1906 | Додав: wiktor | Теги: бельгійські вчені, читання думок, електроенцефалограф | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar