Головна » 2011 » Февраль » 22 » Через морози над Москвою зійшло "псевдо-сонце"
00:57
Через морози над Москвою зійшло "псевдо-сонце"
    Завдяки заломленню сонячного світла в частинках льоду мешканці російської столиці змогли спостерігати незвичайний феномен, описаний ще у "Слові о полку Ігоревім".

Морози викликали в небі над Москвою незвичайне оптичне явище - "хибне" сонце, яке представляє собою райдужні стовпи світла.

Як розповіли синоптики, цей феномен виникає через заломлення сонячного світла в частинках льоду, що падають в атмосфері. На небі при цьому спостерігається одне або кілька додатков их зображень сонця, розташованих на тій же висоті над горизонтом, що і справжнє сонце в цей час.

Поява помилкових сонць на небі згадувалося в "Слові о полку Ігоревім" - перед наступом половців і полоном Ігоря "чотири сонця засяяли над російською землею". Воїни сприйняли це як знак наближення великої біди. Феномен також описаний в одній з пісень циклу Франца Шуберта "Зимовий шлях".

Крім того, ввечері небо російської столиці було забарвлене в пурпурні і рожеві кольори заходу.

"У лютому морозна погода збережеться ще довго, тому москвичі за вдалих обставин ще зможуть побачити на небосхилі такі незвичайні явища, якими нас порадувала сьогодні зима", - розповів спеціаліст центру погоди "Фобос".

За прогнозами, протягом другої половини лютого температура повітря у Москві та області буде нижчою, ніж зазвичай. На вихідні 19-20 лютого температура вночі опуститься до -28 градусів в Москві та -33 в області. Ці показники в середньому на 15 градусів нижчі за кліматичну норму.

В Україні, як очікується, лютий також буде морозним, але весна настане вже на початку березня - температура встановиться від 0 до +15 градусів.
Фото: Знімок зроблено на південному сході Москви о 08:40 ранку 16 лютого, центр погоди "Фобос"
Джерело: http://tsn.ua/
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1566 | Додав: TaRaS_R | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 1
avatar
1 TaRaS_R • 01:04, 22.02.2011
Біда прийде на Москву biggrin
ComForm">
avatar