Головна » 2010 » Август » 16 » Гіпотеза про зв'язок вивержень вулканів з вимиранням не знаходить підтвердження
13:30
Гіпотеза про зв'язок вивержень вулканів з вимиранням не знаходить підтвердження
вулканічні виверження, вимирання живих організмів    Геологи з Квінслендського університету (Австралія) уточнили датування однієї з найпотужніших серій вивержень, в результаті яких на територію сучасних Бразилії, Парагваю, Уругваю і південно-західної Африки вилилася лава в обсязі близько півтора мільйонів кубічних кілометрів.

Події, аналогічні цій серії вивержень, прийнято пов'язувати з масовими вимираннями. Відомо, наприклад, що на кордоні пермського і тріасового періодів лава виливалися сибірськими трапами, що розташувалися в північній Азії, і емейшанський Трапп, який знаходиться на південному заході Китаю. Приблизно в цей же час проходило і так зване велике вимирання.

Гіпотеза про вулканічні причини вимирань вельми популярна, але наслідки згаданої катастрофи не підтверджують це припущення: виверження не завдали особливої шкоди біосфері, згубивши лише кілька видів тварин в Атлантичному океані. Деякі фахівці пояснюють це тим, що тривалість серії вивержень, наслідком якої стала поява траппів Парани, становила близько 11 млн років, і умови існування живих організмів змінювалися надто повільно.

Автори даної роботи провели повторне датування вже вивчених  зразків аргон-аргоновим методом: зразки поступово нагрівалися, а
газ, що виділявся на кожному етапі нагріву  піддавався аналізу; вважається, що така технологія дозволяє отримувати дуже точні результати.

Як з'ясувалося, виверження почалися 134,7 ± 1,0 млн років тому і тривали «недовго» - менше 1,2 млн років.

Прихильники «вулканічної» гіпотези, втім, не мають наміру здаватися. Геолог Пол Уігналл (Paul Wignall) з Лідського університету (Велика Британія) вказує на те, що лава сибірських траппів при підйомі долала шар вугілля. Це, ймовірно, вивільнило величезні обсяги вуглецю і сірки, які могли вплинути на клімат; із базальтів Парани небезпечних газів виділялося менше. Частина геологів також вважає, що ефект вивержень визначається «рівномірністю» вулканічної активності: якщо окремі епізоди вулканізму були рівномірно розподілені по всьому проміжку в 1,2 млн років, то їх наслідки могли виявитися не занадто значними.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1556 | Додав: wiktor | Теги: вулканічні виверження, вимирання живих організмів | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar