Головна » 2011 » Декабрь » 16 » Глобальне потепління викличе масштабні екологічні потрясіння
11:25
Глобальне потепління викличе масштабні екологічні потрясіння
  потебління, глобальні, людство, екологія, проблемиДо 2100 року глобальне потепління змінить рослинний покрив приблизно половини суші і призведе до перетворення майже 40% сухопутних екосистем.
  Дослідники з Лабораторії реактивного руху НАСА і Каліфорнійського технологічного інституту (США) розробили охоплює три століття модель кліматичних змін в результаті накачування атмосфери парниковими газами.
 Картина вийшла страшнувато. Експерти живописуют посилення боротьби за виживання серед тварин і рослин з вторгненням одних видів на територію інших. Більша частина тієї суші Землі, яка не покрита льодом і пустелями, згідно з прогнозом, зазнає принаймні 30-відсоткова зміна рослинного покриву. Це зажадає відповідної адаптації з боку не тільки тварин, а й людей. Багатьом доведеться шукати новий будинок.
  Крім того, дослідження передбачає, що зміна клімату порушить екологічний баланс між взаємозалежними і часто перебувають під загрозою зникнення видами рослин і тварин. Це призведе до зниження біорізноманіття та негативно позначиться на круговоротах води, енергії, вуглецю та ін
  Стикаючись із зміною клімату, рослини і тварини змушені мігрувати протягом кількох поколінь: тільки так вони можуть вижити, бо еволюційно і фізіологічно адаптовані лише до певного клімату. Це звичайна ситуація, і таке в історії планети вже було. Зараз, однак, зміни відбуваються дуже швидко, тому багато видів просто не «обладнані» всім необхідним для якнайшвидшого подорожі. Додайте до цього сільське господарство та урбанізацію, які знищують і змінюють природне місце існування чистіше глобального потепління.
  Вчені користувалися комп'ютерною моделлю, яка показує тип рослинного співтовариства, однозначно адаптованого до того чи іншого клімату. Моделювання засноване на прогнозі викидів парникових газів Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (МГЕЗК), який був даний в її четвертому доповіді (2007). Цей сценарій передбачає, що до 2100 року рівень парникових газів подвоїться, а потім буде залишатися стабільним. Моделювання, проведене МГЕЗК, показало, що Земля стане більш теплій і вологій: до кінця століття середня температура підвищиться на 2-4 ˚ C. Приблизно таке ж потепління відбулося після останнього льодовикового максимуму майже 20 тис. років тому. Різниця тільки в тому, що тепер воно виявиться в 100 разів швидшим.
  Найактивніша зміна видів очікується в Гімалаях і на Тибетському плато, у східній екваторіальній Африці, на Мадагаскарі, в Середземномор'ї, південній частині Південної Америки, а також в районі Великих озер і Великих рівнин Північної Америки.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Climatic Change.
  Підготовлено за матеріалами НАСА.
Фото: vokrugsveta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 4334 | Додав: wiktor | Теги: глобальні, екологія, потебління, людство, проблеми | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar