Головна » 2011 » Май » 28 » Під Гаваями знайдена 1 200-кілометрова аномалія
11:32
Під Гаваями знайдена 1 200-кілометрова аномалія
   аномалія, лава, Гаваї, земна кораГаваї - вулканічні острови. Вважається, що вони існують завдяки висхідному потоку гарячої породи з самого ядра.
   Пояснення - найочевидніше, і при відсутності добротних сейсмічних даних і ніщо не заважає його прийняти. І ось аналіз інформації про землетруси за останні двадцять років нарешті дозволив знайти переконливі докази існування гігантської маси (ширина пояса - 1 300 км) гарячого каменя під морським дном. Проте він зовсім не йде з ядра на поверхню і до того ж знаходиться в сотнях кілометрів на захід від архіпелагу. А під Великим островом - наймолодшим і традиційно вважалися розташованим на передбачуваному шлейфі магми - немає нічого.
  Незважаючи на це, вчені не виключають присутності вузького шлейфу під цим островом, відзначає співавтор дослідження Роберт ван дер Хілст з Массачусетського технологічного інституту (США).
   Освіта вулкана починається там, де товстий шар мантії планети зустрічається з розплавленим зовнішнім ядром - на глибині близько 2 900 км. Зовнішнє ядро ​​нагріває нижні породи мантії, після чого вони піднімаються до кори. У декількох кілометрах від кори порода переживає декомпресію, в результаті чого відбувається виверження. Сейсмічна томографія здатна виявити подібні «гарячі точки» по хвилях, які поширюються після землетрусу по планеті. Гаваї знаходяться далеко від мереж сейсмооборудованія, тому авторам дослідження довелося потрудитися, розшифровуючи сигнали.
  За їх словами, отримані чіткі дані про існування гігантської аномалії на глибині 660 км у вигляді дисковидной сегмента, який приблизно на 300-400 ˚ C гаряче навколишнього породи. Він розташовується в 600-1 600 км від Великого острова.
  Вчені підозрюють, що магма безпосередньо з ядра потрапляє на кордон між верхньою і нижньою мантіями, потім проходить звивистим шляхом до кори під архіпелагом, після чого піднімається, підтримуючи Гаваї.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2360 | Додав: wiktor | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar