Головна » 2012 » Июнь » 26 » Північний схід США поставив світовий рекорд по зростанню рівня моря
06:49
Північний схід США поставив світовий рекорд по зростанню рівня моря
  Північний схід США поставив світовий рекорд по зростанню рівня моря Геологічна служба США прийшла до висновку, що швидше за все рівень моря росте на північно-східному узбережжі Сполучених Штатів між Північною Кароліною та Массачусетсом.
   Цікаво, що за два тижні до цього сенат Північної Кароліни схвалив законопроект, що забороняє державним органам повідомляти прогнози, що стосуються збільшення темпів підвищення рівня моря.
   Есбері Селленджер і його колеги проаналізували дані припливомірів по Північній Америці з 1950 по 2009 рік і виявили, що темпи підвищення рівня моря вздовж північної частини східного узбережжя - від мису Хаттерас (Північна Кароліна) до Бостона (Массачусетс) - ростуть в 3-4 рази швидше , ніж у решті світу.
   В абсолютному вираженні рівень моря на цій ділянці з 1980 року піднімається на 2-3,7 мм в рік, тоді як середньосвітовий показник становить 0,6-1 мм.
   Результати узгоджуються з уповільненням циркуляції Атлантичного океану, що може бути пов'язано зі зміною температури, солоності і щільності приполярних вод.
   Дослідники передбачають, що до 2100 року рівень моря в цьому місці виросте на 20-29 см більше, ніж в решті світу. В середньому, вважають океанографи, він підніметься приблизно на метр.
  Регіональні відмінності темпів зростання пояснюються розбіжністю температури і солоності води, а також неоднаковістю атмосферного тиску.
  Що стосується дивного законопроекту, обговорюваного Північною Кароліною, то він забороняє лише експоненційну екстраполяцію, вимагаючи лінійних прогнозів, заснованих на історичних даних. Після міжнародного засудження палата представників штату відхилила законопроект. Проте компроміс, до якого прийшли палата і сенат, означає, що буде введений мораторій на експонентний аналіз строком на три-чотири роки.
   За даними місцевих ЗМІ, законопроект - справа рук лобістів від ряду галузей промисловості і прибережних муніципальних утворень, які бояться, що прогнози відлякають інвесторів і забудовників. Головним їх аргументом стала стаття, опублікована у минулому році в Journal of Coastal Research Джеймсом Х'юстоном, екс-директором дослідницького центру Інженерного корпусу Збройних сил США, і Робертом Діном з Університету Флориди. У ній стверджувалося, що з 1930 року глобальне підвищення рівня моря сповільнилося.
  В одному з інтерв'ю пан Дін звинуватив колег в упередженості: "У Сполучених Штатах існує надмірний акцент на нереально високе підвищення рівня моря. Це позиція більшості вчених. А причина - в бюджетах. Я вийшов на пенсію, так що тепер можу вільно говорити все, що думаю з цього приводу, не боячись залишитися без грантів ».
  П-н Селленджер і його колеги відзначають, що Х'юстон і Дін, м'яко кажучи, помиляються.
  Північна Кароліна не самотня. У 2011 році техаська комісія за якістю навколишнього середовища видалила всі посилання на підвищення рівня моря з власного дослідження затоки Галвестон, а два тижні тому генеральна асамблея Віргінії прийняла законопроект, що відміняє замовлене владою штату дослідження підвищення рівня моря та змін клімату.
   Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Climate Change.
   Підготовлено за матеріалами Nature News.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2865 | Додав: wiktor | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar