Головна » 2011 » Февраль » 18 » Сонце відключило радіо
19:07
Сонце відключило радіо
       Спалах на Сонці, що порушив магнітне поле Землі, призвів до відключення радіомовлення на півдні Китаю, повідомляє Discovery News. Згідно з прогнозом NASA, слід очікувати збої в роботі навколоземних супутників і електричних мереж. Викид корональної маси Сонця стався в минулу середу, а до сьогоднішнього дня так званий «сонячний вітер» досяг Землі. Всі метеорологічні служби світу випустили попередження про що насувається магнітної бурі надзвичайної сили. Вони попередили, що у метеозалежних людей може погіршитися самопочуття.

Нагадаємо, що в періоди підвищеної активності Сонце (в першу чергу сонячна корона) викидає в космічний простір величезну кількість заряджених частинок, формуючи «сонячний вітер», головною складовою якого є протони і електрони. Для мешканців Землі сонячний вітер не небезпечний, оскільки земне магнітне поле викривляє траєкторію рухомих від Сонця частинок, і вони не долітають до поверхні нашої планети. У іоносфері виникають змінні струми, що стають джерелами змінного в часі магнітного поля.

Відповідно до закону Фарадея, магнітне поле, що змінюється в часі, породжує вихрове електричне поле. Якщо в полі виявляється провідник, в ньому виникає електричний струм. Найбільш значні коливання магнітного поля спостерігаються у високих широтах. Встановлено, що найбільшу небезпеку вони представляють для трансформаторів, що знижують напруження при переході від ліній електропередачі до споживачів.

Найпотужніша сонячна буря за всю історію спостережень Сонця відбулася в 1859 році. В історії астрономії вона фігурує як подія Каррінгтона, або Каррінгтоновскій шторм («Carrington event»), - на честь британського астронома-аматора Річарда Каррінгтона (Richard Carrington, 1826-1875), котрий спостерігав в ніч з 31 серпня на 1 вересня гігантський факел на поверхні Сонця. Земні наслідки сонячної бурі не змусили себе чекати: Вже 1-2 вересня були зафіксовані наймасштабніші за весь час спостережень обурення геомагнітного поля. Спостерігалися масштабні збої телеграфного зв'язку в Європі і в Північній Америці, а в магнітних обсерваторіях стрілки магнітометрів упиралися в край шкали. Виходячи з усієї цієї інформації в сукупності, Каррингтон припустив існування дуже сильного впливу з боку процесів, що протікають на Сонці, на те, що відбувається на Землі.

Фото: tsn.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2450 | Додав: TaRaS_R | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 3
avatar
3 TaRaS_R • 22:21, 18.02.2011
добре дякую
avatar
1 TaRaS_R • 22:03, 18.02.2011
моя перша новина yahoo
чекайте ше багато цікавого biggrin
avatar
2 wiktor • 22:09, 18.02.2011
Ну от і молодець! Якщо потрібна допомога - запитуй. cool
ComForm">
avatar