Головна » 2012 » Июль » 25 » У Росії пропонують перейменувати Північний Льодовитий океан у «Російський»
14:01
У Росії пропонують перейменувати Північний Льодовитий океан у «Російський»
    Доводячи можливість перейменування Північного Льодовитого океану, експерти підкреслюють, що саме Росія здійснила у дослідження цього океану найбільший внесок, а «значна частина дна океану є ніби природним продовженням материкових порід, які беруть свій початок у Росії».
  В Інституті експертних оцінок, що займається питаннями збереження культурних та історичних традицій Росії, вважають, що настав час перейменувати Північний Льодовитий океан в Російський Льодовийтий океан.
  Про це заявив директор Інституту експертних оцінок Микола Павлюк.
   «Перейменування у Російський Льодовитий океан буде логічним і справедливим. Це було б справедливо щодо великої морської держави, що займає в цьому водному регіоні не просто найбільшу за протяжністю територію, але і найбагатший шельф за розвіданими корисними копалинами, а також найчисленніший флот і лідируючі позиції у дослідженні цього унікального за своїми кліматичними особливостями океану», — сказав він.
   Російський учений зазначив, що Північний Льодовитий океан протягом століть змінював свою назву: він називався і Гіперборейський, Скіфський океан, Льодовите море і навіть Татарський океан. «Тому я не бачу перешкод у перейменуванні Північного Льодовитого океану», — підсумував вчений, повідомивши, що «з цією пропозицією ми будемо звертатися до керівництва країни».
  За його словами, для перейменування Північного Льодовитого океану є кілька причин — цілком, на його погляд, об'єктивних.
   Так, зазначив Павлюк, «російський кордон, який омиває цей океан, є найдовшим на півночі, значна частина дна океану є ніби природним продовженням материкових порід, які беруть свій початок у Росії».
  Пославшись на останні дослідження російськими вченими хребтів Менделєєва і Ломоносова, він пояснив, що основна частина Північного Льодовитого океану — Арктичний басейн, більше половини його займає шельф.
   Загальна площа полярних володінь Росії — найбільша в Арктиці. «Ця площа становить майже 6 млн кв км. Для порівняння, Канада (друга за величиною протяжність кордону Північного Льодовитого океану) займає лише 1,43 млн кв. кілометрів», — сказав учений.
  Він зазначив, що Північний Льодовитий океан є найменшим за площею океаном Землі, але за кількістю островів він займає друге місце після Тихого океану.
  «Острови і архіпелаги в основному материкового походження. Більшість їх належить Росії. Це земля Франца Йосифа, Нова земля, Північна земля, Новосибірські острови, острів Врангеля. Вже одного цього факту вистачило б для перейменування», — не сумнівається Павлюк.
  Росія, за його словами, здійснила у дослідження океану найбільший внесок. Саме російські, а потім і радянські дослідники здійснили найбільшу кількість відкриттів в Льодовитому океані. Він нагадав імена таких російських вчених, як Семен Челюскін, Олександр Колчак, Отто Шмідт, Іван Папанін.
  «Саме наша країна відкрила і протягом десятиліть використовувала Північний морський шлях, здійснювала мореплавання по непрохідному океану. Радянський криголамний флот досі є неперевершеним», — додав Павлюк.
  Доводячи можливість перейменування Північного Льодовитого океану, він також звернув увагу на історичність назв географічних об'єктів: «Назви морів і океанів змінювалися протягом історії в залежності від тих чи інших факторів».
  У приклад він привів Індійський океан. Стародавні греки, нагадав він, відому їм західну частину сучасного Індійського океану з Аравійською і Перською затоками називали Ерітрейське море. Поступово цю назву стали відносити тільки до найближчого моря, а океан отримує назву від Індії, найбільш відомої у той час своїми багатствами країні на берегах океану. «Олександр Македонський в 4 столітті до нашої ери називає його Індійське море, араби називають Індійський океан. А сучасна назва Індійського океану остаточно утвердилася лише у 16 столітті», — повідомив експерт.
   «Називати моря і океани за тими країнами, які найбільш впливають на цей водний регіон, — у світовій історичній традиції», — підкреслив М.Павлюк.
    Він зазначив, що Північний Льодовитий океан протягом століть змінював свою назву. Він називався і Гіперборейський, Скіфський океан, Льодовите море і навіть Татарський океан.
   «Тому я не бачу перешкод у перейменування Північного Льодовитого океану», — підсумував учений.
   При цьому він послався на думку експертної ради Інституту, зазначивши, що в неї входить прямий нащадок відомих російських мандрівників Дмитра та Харитона Лаптєвих Юрій Лаптєв. «Лаптєві — це великі російські дослідники Арктики, на честь яких було названо море», — нагадав він.

Фото: http://www.bigmir.net/
Джерело: http://news.dt.ua
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2944 | Додав: TaRaS_R | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar