Головна » Статті » Теорія географії » Грунтознавство | [ Додати статтю ] |
Біологічні фактори ґрунтоутворення і органічна частина ґрунту План 1.
Роль
мікроорганізмів у ґрунтоутворенні. 2.
Роль
вищих рослин у ґрунтоутворенні. 3.
Участь
тварин у ґрунтоутворенні. Як довів
В. В. Докучаєв, ґрунт є продукт взаємодії живої і неживої природи. Тому живі
організми поряд з гірськими породами, повітрям і водою слід розглядати як
матеріальну основу ґрунтоутворення. Вони є найпотужнішим фактором генезису
ґрунтів. Процес ґрунтоутворення починається з моменту поселення живих
організмів на гірській породі. Вони засвоюють елементи літосфери, воду і
елементи атмосфери, включають їх у метаболізм і повертають у ґрунт в інших
формах і співвідношеннях. Отже, в результаті життєдіяльності організмів
виникають малий біологічний кругообіг речовин, а також ґрунтові цикли
кругообігу цілого ряду хімічних елементів (С, О, Н, N. Р та ін.). Життєдіяльність
всіх організмів, що населяють ґрунт (мікроорганізми, рослини, тварини), та
продукти їх життєдіяльності здійснюють найважливіші елементарні процеси
ґрунтоутворення — синтез і розкладання органічної речовини, вибіркову акумуляцію
біологічно важливих елементів, руйнування і новоутворення мінералів,
перерозподіл і акумуляцію речовин тощо. Все це визначає загальний хід процесу
ґрунтоутворення і формування родючості ґрунту. Ґрунт
одночасно населяють представники всіх чотирьох царств живої природи —
прокаріоти, гриби, рослини, тварини. Проте функції організмів кожного царства в
ґрунтоутворенні різні. Мікроорганізми,
які населяють ґрунт, дуже різноманітні за складом і за характером біологічної
діяльності. Тому їх роль у формуванні ґрунтів надзвичайно складна і
різноманітна. Мікроорганізми існують на Землі мільярди років, вони є
найстародавнішими ґрунтоутворювачами, бо з'явились на землі задовго до появи
вищих рослин і тварин. Крім ґрунтоутворення їх діяльність значною мірою
визначає властивості осадових порід, склад атмосфери і природних вод,
геохімічну історію багатьох елементів (С, N, S, Р, О, Н та ін.). В біосфері вони
здійснюють такі процеси, як фіксація атмосферного азоту, окислення аміаку і
сірководню, відновлення сульфатів і нітратів, акумуляція сполук заліза і
марганцю, синтез в ґрунтах біологічно активних речовин — ферментів, вітамінів,
амінокислот тощо. Мікроорганізми беруть безпосередню участь в руйнуванні
мінералів і гірських порід в процесі біологічного вивітрювання. Проте
основною функцією мікроорганізмів в ґрунтоутворенні є розкладання органічних
решток рослинного і тваринного походження до гумусоутворення і повної
мінералізації. У
процесі ґрунтоутворення беруть участь бактерії, водорості, лишайники, амеби,
мікронематоди, джгутикові, війчасті, гриби і актиноміцети. Є дані про
присутність в ґрунтах неклітинних форм мікроорганізмів (вірусів,
бактеріофагів). Основна маса мікроорганізмів зосереджена в горизонті поширення кореневих
систем на глибині 10—20 см десятки і сотні мільйонів штук. Загальна маса
мікроорганізмів орного горизонту (25—30 см) становить близько 10 т/га.
Високо-родючі окультурені ґрунти містять найбільше мікроорганізмів. Розглянемо
більш детально роль окремих груп мікроорганізмів в ґрунтоутворенні. Справжні
бактерії поділяють на дві групи: спорові і неспорові. Одночасно за
характером засвоєння вуглецю їх поділяють на автотрофні і гетеротрофні. До групи
неспорових належать автотрофні бактерії, які засвоюють вуглець з вуглекислоти
і здатні самі синтезувати органічну речовину, для чого їм потрібна зовнішня енергія.
Ця група бактерій може існувати в середовищі, де будь-якої форми органічної
речовини немає. Щоб відбувалися процеси життєдіяльності, ці бактерії використовують
енергію, яка виділяється при окисленні мінеральних сполук. Цей процес
називають хемосинтезом, а бактерії, які його здійснюють, хемоавтотрофами.
Автотрофні бактерії відігравали важливу роль у біосфері і ґрунтоутворенні в
минулі геологічні епохи до виникнення водоростей і вищих рослин. В наш час важливе значення
в ґрунтоутворенні мають бакте-рії-нітрифікатори, які окислюють аміак до
нітратів. Цей процес відбувається за такою схемою: 2NH3 + 2О2 → 2NО2 + 4Н + Е; 2НNО2 + О2 → 2НNО3 + Е С02 + 4Н + В → 1/6С6Н1206 + Н20. Із
наведеного рівняння видно, що енергія, яка виділяється при окисленні аміаку,
витрачається на синтез органічної речовини. Процес
нітрифікації в ґрунтах відбувається у широких масштабах. Численними дослідами
встановлено, що за один рік на 1 гектарі ґрунту нітрифікуючі бактерії здатні
утворити до 300 кг солей азотної кислоти. До
групи неспорових належать бактерії, які здатні фіксувати азот з повітря. Для
здійснення своїх життєвих процесів вони потребують органічної речовини. В
ґрунтах живе два типи азотфіксуючих бактерій, а саме: вільноживучі (Azotobacter і Clostridium) і бульбочкові
(Rhizobium), які перебувають у симбіозі з бобовими
рослинами. Серед рослин родини бобових виявлено 1300 видів, на коренях яких
оселяються бульбочкові бактерії. Проникаючи у корінь, вони спричинюють
розростання тканин, в результаті чого утворюються пухлини, які після відмирання
кореневої системи збагачують ґрунт на азот. Першим
продуктом азотфіксації є амоній. Він зв'язується вуглецевими скелетами і в
результаті утворюються аміносполуки, насамперед амінокислоти. Культурні
бобові рослини значною мірою збагачують ґрунт на азот. Залежно від умов
вирощування вони накопичують від 60 до 300 кг/га азоту на рік. Доведено, що 2/3
засвоєного азоту рослини беруть з повітря за рахунок його фіксації
бульбочковими бактеріями і 1/3 — з мінеральних сполук ґрунту. Продуктивність
вільноживучих азотфіксуючих бактерій значно нижча за продуктивність
бульбочкових. Фіксація
азоту мікроорганізмами є планетарний процес. Він тісно взаємопов'язаний з
процесами фотосинтезу і дорівнює йому за масштабом і значенням у природі.
Загальна продуктивність азотфіксації мікроорганізмами становить 270—330 млн
т/рік, в тому числі 160—170 млн т/рік дає суша і 70—160 млн т/рік — Світовий
океан (І. П. Бабаєва, Г. М. Зенова, 1983). Азот,
накопичений мікроорганізмами, протягом вегетаційного періоду перебуває у формі
органічних сполук, переважно у складі білків. Накопичення відбувається
поступово, протягом всього вегетаційного періоду, а використовується рослинами
після відмирання і повного розкладання мікробних клітин. Отже,
азотфіксуючі бактерії — надзвичайно важливий фактор ґрунтоутворення і
підвищення родючості ґрунту. Використання біологічного азоту — один з основних
шляхів вирішення продовольчої проблеми. Гетеротрофні
бактерії засвоюють вуглець з готових органічних сполук. Саме ця група
мікроорганізмів здійснює розкладання величезної маси мертвих органічних
решток, які надходять у ґрунт і на його поверхню. Процес розкладання органічної
маси від складних сполук до простих відбувається поетапно. Кінцевим етапом його
е повна мінералізація — утворення простих мінеральних сполук, які засвоюються
новими поколіннями живих організмів. У
процесі еволюції виникли групи гетеротрофних бактерій, які спеціалізувалися на
розкладанні певних типів органічних сполук. Так, целюлозу розкладають бактерії
як в анаеробних, так і в аеробних умовах. При анаеробному розкладанні
органічної маси, багатої на клітковину (торф, солома, компост), виділяється
значна кількість етанолу і органічних кислот, що негативно впливає на поживний
режим ґрунту. Аеробне
розкладання клітковини здійснюється головним чином міксобактеріями, цитофагами
і справжніми бактеріями. Аеробний процес домінує в степових і лучних ґрунтах
під трав'янистою рослинністю. Кінцевим продуктом даного процесу є СО2 і Н2О. Жири
розкладають бактерії, які виробляють фермент ліпазу. Ліпаза є у аеробних
ґрунтових бактерій, а також у анаеробних. При розкладанні жирів утворюються
гліцерин і жирні кислоти. В аеробних умовах гліцерин використовується для
живлення інших бактерій, а жирні кислоти накопичуються в ґрунті. В анаеробних
умовах жирні кислоти відновлюються до вуглеводнів. Дані сполуки є токсичними
для вищих рослин. В
ґрунті існують групи бактерій, які спеціалізувалися на розкладанні білків,
вуглеводів, лігніну, пектинів та інших органічних речовин. Серед них заслуговує
на увагу група бактерій, яка мінералізує азотисті органічні сполуки. Цей
процес називають амоніфікацією. Амоніфікуються білки, пептиди, амінокислоти,
нуклеїнові кислоти та інші сполуки. Кінцевим продуктом амоніфікації є аміак.
Крім аміаку в аеробних умовах утворюються СО2 і оксид сірки, а в анаеробних —
жирні і ароматичні кислоти, спирти та інші відновні сполуки. Наявність цих
сполук негативно впливає на родючість ґрунту. Виділений в процесі амоніфікації
аміак включається в процес нітрифікації, а частина його асимілюється рослинами
і мікроорганізмами. У процесі амоніфікації беруть участь бактерії
роду Pseudomonas і роду Bacillus. Таким
чином, основні ланки кругообігу азоту у природі відбуваються в ґрунтах.
Актиноміцети — одноклітинні організми, які утворюють міцелій і спори. Типовими
представниками ґрунтових актиноміцетів є види роду Streptomyces (стрептоміцети), які пристосовані до розкладання
складних, стійких, органічних сполук (клітковини, лігніну). Серед
актиноміцетів переважають аероби. Гриби -
нижчі еукаріотні організми ценоцитної
будови абоодноклітинні, з осмотрофним типом живлення, які становлять
особливе царство живої природи. В природі вони поширені всюди. Основна функція
в ґрунтоутворенні — розкладання органічних решток. В цьому процесі беруть
участь представники всіх класів. Найпоширенішими в ґрунтах є цвільові гриби, а
в лісових ґрунтах — гриб мукор. Гриби
синтезують позаклітинні гідролітичні ферменти, за допомогою яких і
здійснюється розкладання рослинних тканин. За добу вони розкладають у 2—7 разів
більше органічних речовин, ніж засвоюють. Вони розкладають клітковину, лігнін,
білки. При цьому утворюються органічні кислоти, які підвищують кислотність
ґрунту і руйнують мінерали. Утворення в ґрунтах агресивних фульвокислот також
пов'язане з діяльністю грибів. Висока
кислотність ґрунту знижує його родючість, а руйнування мінералів є одним з
факторів формування підзолистого горизонту в ґрунтах тайгово-лісової зони. Багато
видів грибів еволюційно пристосовані до симбіозу з вищими рослинами. Це так
звані мікоризні гриби, їх гіфи проростають у корені і постачають рослину водою
і поживними речовинами. У цьому разі вищі рослини ростуть і плодоносять краще.
До 80 % трав'янистих рослин Європи, більшість деревних і такі культурні, як
кукурудза, пшениця, картопля, мають мікоризні гриби. Ґрунтові
водорості — одно- і багатоклітинні мікроорганізми, які мають специфічні
пігменти типу хлорофілу, за допомогою яких здійснюють асиміляцію вуглекислоти і
фотосинтез органічних речовин. Таким чином, на відміну від інших
мікроорганізмів, водорості збагачують ґрунт органічною речовиною і киснем.
Живуть вони, в основному, у верхньому освітленому шарі ґрунту. Залежно від
типу пігментів розрізняють зелені, синьо-зелені, пурпурні і жовті водорості. Особливо
багато одноклітинних водоростей на поверхні глинистих ґрунтів пустинь-такирів,
на алювіальних відкладах, які періодично затоплюються водою. Саме в цей період
(танення снігу, весняні дощі) водорості інтенсивно розмножуються і збагачують
ґрунт органічною масою, посилюють руйнування первинних мінералів, підвищують
дисперсність твердої фази. На
алювіальних ґрунтах річкових долин і рисових полях тропічного поясу важливу
роль відіграють синьозелені водорості. Вони постачають азот і кисень в зону
кореневих систем культурних рослин і тим самим підвищують родючість ґрунту. Найпростіші
тваринні організми також поширені в ґрунтах. Вони живляться бактеріями і
водоростями. Є серед них і сапрофіти. В ґрунтах живуть представники трьох
класів: джгутикові, саркодові та інфузорії. Основна їх роль у ґрунтоутворенні —
розкладання органічних речовин. Лишайники
— особлива група живих організмів, тіло яких складається з двох компонентів:
гриба і водорості. Вони не належать до ґрунтових мікроорганізмів, але беруть
участь у ґрунтоутворенні. За морфологією їх поділяють на коркові (накипні),
листуваті, кущисті і кочові. Лишайники
оселяються на нерухомих субстратах (скелях, каміннях, деревах) або
розростаються на поверхні ґрунту. Вони виділяють складні органічні кислоти,
які прийнято називати лишайниковими. Ці кислоти руйнують мінерали і тим самим
створюють сприятливі умови для ґрунтоутворення. Відмерлі
слоєвища лишайників збагачують субстракт органічними речовинами і є продуктом
живлення для багатьох безхребетних і бактерій. Лишайники
відіграють важливу роль у рекультивації земель. Вони перші оселяються на
оголених субстратах і перетворюють їх на пухку масу, сприятливу для оселення
інших організмів. 2. РОЛЬ ВИЩИХ РОСЛИН У
ҐРУНТОУТВОРЕННІ Ознайомлення
з роллю мікроорганізмів у ґрунтоутворенні свідчить про те, що вони самі по
собі ще не створюють ґрунт. Формування ґрунту можливе лише при поселенні на материнській
породі продуцентів органічної речовини. Такими продуцентами на Земній кулі є
вищі рослини. Саме цим організмам і належить провідна роль у процесах
ґрунтоутворення. Відмерлі рештки вищих рослин, перетворені мікроорганізмами і
тваринами, становлять основну масу органічної частини ґрунту. Отже, зелені
рослини — основне джерело органічних речовин для ґрунтоутворення. Зелені
рослини суші щороку продукують близько 5,3-10й т біомаси. Частина цієї біомаси
у вигляді відмерлих решток коренів і надземних органів щорічно надходить у
ґрунт. Кількість біологічної маси, яка надходить у ґрунт, залежить від типу
рослинності і кліматичних умов. Частина рослинного опаду розкладається
мікроорганізмами, а друга частина накопичується у вигляді лісової підстилки і
степової повсті. Щоб
оцінити динаміку органічних речовин в системі рослини — ґрунт, введено такі
показники: загальна біомаса, маса відмерлих органічних решток, річний приріст і
маса щорічного опаду. Дані показники прийнято виражати в ц/га. Аналізуючи
дані, наведені в табл. 4, можна встановити, з якою швидкістю відбувається
розкладання біомаси рослинного опаду мікроорганізмами. В тайгово-лісовій зоні,
де, порівняно, коротше і прохолодніше літо, мікроорганізми не встигають
розкласти всю масу річного опаду. Тому тут формується потужна лісова підстилка.
Щорічний опад вологого тропічного лісу (250 ц/га) майже повністю
мінералізується протягом року. Тому на поверхні червоно-жовтих тропічних
ґрунтів лісової підстилки практично немає. Засвоєння
хімічних елементів ґрунту корінням вищих рослин, синтез органічних речовин,
повернення їх у ґрунт і розкладання їх мікроорганізмами є основними ланками
біологічного кругообігу речовин. З раніше зазначеного видно, що зелені рослини
— основний агент біологічного кругообігу, а ґрунт виступає його ареною. В
цьому полягає друга функція рослин як ґрунтоутворювачів. У процесі життєдіяльності рослини здійснюють біогенну міграцію хімічних
елементів в системі ґрунт — рослина — ґрунт. При цьому значна частина зольних
елементів, а також азоту акумулюється у верхньому горизонті ґрунту. В цьому
разі рослини виступають як концентратори хімічних елементів. Це третя функція
рослин у ґрунтоутворенні. 3. УЧАСТЬ ТВАРИН У
ҐРУНТОУТВОРЕННІ Ґрунтова
фауна надзвичайно численна і різноманітна. У процесах ґрунтоутворення беруть
участь представники таких типів тварин: найпростіші, черви, молюски, членистоногі
і ссавці. За розмірами ґрунтову фауну поділяють на чотири групи: нано-, мікро-,
мезо- і макрофауну. Кожна група тварин пристосована до певних умов життя, до
певної взаємодії з навколишнім середовищем. Загальні запаси зоомаси в ґрунтах
щодо фітомаси незначні — в середньому 1—2%. Головною
функцією тварин в біосфері і ґрунтоутворенні є споживання, первинне і вторинне
руйнування органічних речовин, перерозподіл запасу енергії і перетворення її на
теплову, механічну і хімічну. Важливе значення в цьому процесі належить
травоїдним тваринам. Саме вони синтезують тваринну органічну речовину—
зоомасу. Травоядні тварини відкривають «харчовий ланцюг» організмів. Серед
тварин, що населяють ґрунт, переважають безхребетні. їх сумарна біомаса в 1000
разів перевищує загальну біомасу хребетних. В ґрунтах живуть дощові черви,
енхітреїди, кліщі, ного-хвостки та ін. Поїдаючи рослинні рештки, вони значно
прискорюють біологічний кругообіг речовин. Серед
безхребетних особливо важливу роль у ґрунтоутворенні відіграють дощові черви.
Вони поширені в ґрунтах різних ґрунтово-кліматичних зон. їх кількість на 1 га
ґрунту може досягати кількох мільйонів особин. Діяльність
дощових червів в ґрунтоутворенні різноманітна, вони утворюють у ґрунті густу
мережу ходів, що поліпшує його фізичні властивості: пористість, аерацію,
вологоємкість. Продукти життєдіяльності дощових червів — капроліти поліпшують
структурність ґрунту і підвищують водоміцність структурних агрегатів. Ґрунт,
багатий на дощових червів, має низьку кислотність, високий вміст гумусу та
інші позитивні властивості. Підраховано, що дощові черви перемішують весь
поверхневий горизонт ґрунту за 50 років. У
ґрунтах живе значна кількість личинок різних комах, терміти, мурашки та ін.
Вони також інтенсивно перемішують ґрунтову масу, утворюють в ній велику
кількість ходів і цим самим поліпшують водні і фізичні властивості ґрунту. Серед
хребетних тварин активну участь у процесах ґрунтоутворення беруть степові
гризуни (полтаки, бабаки, кроти, ховрахи та ін.). Вони будують глибокі нори І
довгі ходи в ґрунті. Об'єм ґрунту, який вони перемішують досягає кількох сотень
кубічних метрів на 1 га. Інтенсивне перемішування ґрунтової маси землерийними
тваринами зумовлює не лише фізичні, а й глибокі хімічні зміни. Ґрунтова маса,
винесена з глибини на поверхню, змінює хімічний склад верхніх горизонтів
ґрунту.
Переглядів: 22862
| Теги: | |
Матеріали по темі: |