-->Головна » 2013 » Апрель » 14

Хто був першим американцем?

   Зовсім недавно на питання про те, як і коли перші люди дісталися до Америки, існувала проста і, здавалося, незаперечна відповідь: близько 13 тис. років тому, по сухопутному мосту, який пов'язував Сибір і Аляску.
  Ким вони були? Носіями культури Кловіс - майстерними виробниками знарядь праці та мисливцями. Харчувалися в основному великою дичиною, яку забивали списами з характерним кремінним наконечником. Жилося їм добре, і незабаром їх нащадки поширилися по всьому континенту.
  Ця модель була така неперевершена, що протягом багатьох років ніхто з археологів навіть не подумував про альтернативу. А якщо і з'являвся який-небудь сміливець-одинак, у нього були всі причини скаржитися на «поліцію Кловіс»: з такою люттю вчені висміювали будь-який натяк на інакомислення.
   Ті часи давно пройшли. Завдяки новим свідченнями питання про перших американцыв знову стало відкритим. Гіпотеза про першість культури Кловіс ще не вмерла, але більшість дослідників вже не вважають, що вона краще за всіх узгоджується з отриманими даними. Тому цілком доречно запитати знову: як і коли перші люди дісталися до Америки?

... Читати далі»