-->Головна » 2013 » Апрель » 29

У центрі Землі гарячіше, ніж ми думали

 Експеримент, що повторив штудії двадцятирічної давності, дозволив збільшити температуру твердого ядра планети на тисячу градусів.
  Температура поблизу центру Землі, за новими даними, дорівнює 6000 ° C - на тисячу градусів більше, ніж показав аналогічний експеримент, проведений 20 років тому.
   Тим самим підтверджується правдивість геофізичних моделей, які говорять про те, що перепад температур між твердим ядром і мантією над ним повинен становити щонайменше 1500 ° C, інакше неможливо пояснити існування геомагнітного поля.
    До речі, заодно вдалося встановити, чому помилилися автори попереднього дослідження.
  Ядро Землі складається в основному з кулі рідкого заліза з температурою 4000 ° C і «щільністю» понад 1,3 млн атмосфер. У цих умовах залізо настільки рідке, що його можна порівняти з водою в океанах. Лише в самому центрі планети, де тиск і температура ще вище, залізо переходить в тверду фазу. Аналіз викликаних землетрусами сейсмічних хвиль, що проходять крізь Землю, дозволяє судити про товщину обох ядер і навіть про те, як з глибиною зростає тиск. Але ці хвилі нічого не говорять про температуру, яка має великий вплив на рух матеріалу всередині рідкого ядра і твердої мантії над ним. Більше того, саме перепад температур між мантією і ядром вважається головним чинником великомасштабних термічних переміщень, які разом з обертанням Землі створюють щось на зразок динамо-машини, що породжує магнітне поле планети. Розподіл температур всередині Землі лежить також в основі геофізичних моделей, що пояснюють виникнення і активну діяльність вулканів в таких місцях, як Гаваї або Реюньйон.

... Читати далі»