-->Головна » 2013 » Сентябрь » 01

В Гренландії виявлений гігантський каньйон

   Уявіть , що ви змогли підняти Гренландский льодовиковий щит і побачити, що під ним. Звичайно, 1,7 млн ​​км² повільно танучого льоду повинні спиратися на величезний басейн талої води, чи не так?
  Ні, не так. За даними нового дослідження , на відміну від крижаного покриву Антарктиди , що лежить на численних озерах , під Гренландським щитом розташовані гігантські ущелини , які майже вдвічі перевищують довжину знаменитого в Арізоні Гранд- Каньйону!
  Вчені вважають , що гренландський каньйон , глибина якого досягає 800 м ( у Гранд- Каньйоні - 1 800 м) , а протяжність становить 750 км , є палеофлювіальним , тобто він виник як система річок , прорізав тверду поверхню корінних порід острова. За даними цього дослідження , каньйон входить в систему долин , які несуть талі води від внутрішньоматерикового льодовика в бік прибережних фіордів , що виходять , в свою чергу , в Північний Льодовитий океан. Ущелина починається мало не в центрі острова і завершується глибоким фьордом на його північному краю .

... Читати далі»