Головна » 2013 » Сентябрь » 1 » В Гренландії виявлений гігантський каньйон
19:31
В Гренландії виявлений гігантський каньйон
   Уявіть , що ви змогли підняти Гренландский льодовиковий щит і побачити, що під ним. Звичайно, 1,7 млн ​​км² повільно танучого льоду повинні спиратися на величезний басейн талої води, чи не так?
  Ні, не так. За даними нового дослідження , на відміну від крижаного покриву Антарктиди , що лежить на численних озерах , під Гренландським щитом розташовані гігантські ущелини , які майже вдвічі перевищують довжину знаменитого в Арізоні Гранд- Каньйону!
  Вчені вважають , що гренландський каньйон , глибина якого досягає 800 м ( у Гранд- Каньйоні - 1 800 м) , а протяжність становить 750 км , є палеофлювіальним , тобто він виник як система річок , прорізав тверду поверхню корінних порід острова. За даними цього дослідження , каньйон входить в систему долин , які несуть талі води від внутрішньоматерикового льодовика в бік прибережних фіордів , що виходять , в свою чергу , в Північний Льодовитий океан. Ущелина починається мало не в центрі острова і завершується глибоким фьордом на його північному краю .

Провідний автор Джонатан Бамбер з Брістольського університету (Велика Британія ) вважає , що каньйон виник раніше льодовикового щита. Острів покрився льодом тільки 3,5-4 млн років тому , а до цього по каньйону стікала тала вода . Потім лід надійно вкрив древні русла від ерозії.

Учені вимірювали глибину каньйону протягом трьох десятиліть , пролітаючи над льодовиковим щитом. Використовувалися радіолокаційні системи, що працюють на частотах від 50 до 500 МГц. Імпульс , посланий вниз , проникає крізь лід , відбивається корінний породою і повертається назад.

Група пана Бамбер просто зібрала воєдино ці дані (отримані в основному НАСА , а також фахівцями з Великобританії і Німеччини) і побудувала повну картину підльодовикового ландшафту.

Побачивши плід своїх праць , вчені зацікавилися іншими куточками земної кулі. (Так , білі плями ще є!) Наприклад , Антарктичний крижаний покрив , який у десять разів більше гренландського , сидить на ще більш складному рельєфі , і багато районів останнього ще не вивчені. Які ще сюрпризи він нам піднесе ?

Як ви знаєте , на нашій планеті стає тепліше , і , згідно з деякими прогнозами , через кілька тисяч років Гренландія і Антарктида можуть повністю позбутися льоду. Як проходитиме танення , багато в чому залежить саме від  рельєфу і поведінки талої води. Ось чому подібні вишукування - це не просто задоволення географічного цікавості, а й певною мірою образование.


Результати дослідження опубліковані в журналі Science.

Підготовлено за матеріалами Брістольського університету і National Geographic.
Фото: http://science.compulenta.ru/
Джерело: http://compulenta.computerra.ru/zemlya/geografiya/10008778/
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2769 | Додав: wiktor | Теги: лід, Гренландія, Дослідження, каньйон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar