Головна » 2010 » Июль » 15 » Формування тропічних циклонів підпорядковується математичним законам
11:20
Формування тропічних циклонів підпорядковується математичним законам
формування циклонів, математична закономірність, потужність урагану   Іспанські кліматологи розглянули архівні дані з активності тропічних циклонів і сформулювали закон, який встановлює співвідношення потужних і слабких ураганів для різних частин Світового океану.

В якості оцінки потужності кожного конкретного урагану автори використовували не його фізичний «розмір», а показник вивільненої ним енергії PDI (power dissipation index, індекс розсіюваною потужності). PDI визначається як сума творів v ³ • Δt, де v - виміряна швидкість вітру біля поверхні землі, а Δt - часовий інтервал, що відокремлює один вимір від іншого. Ці твори підсумовуються на всьому протязі життя тропічного циклону.

PDI розраховувався за даними спостережень, виконаних в останні 40 років для чотирьох океанічних басейнів: північній частині Атлантичного океану, північно-західній та північно-східній - Тихого і басейну Південного півкулі. Як з'ясувалося, у всіх чотирьох випадках щільність розподілу ймовірності D (PDI) пропорційна величині 1/PDIα, де показник α змінюється в досить вузьких межах. Невідповідності виявляються тільки при найнижчих і найвищих значеннях PDI; вчені пояснюють це тим, що в інформації по тропічних циклонів малої потужності є прогалини, а тривалість ураганів з найбільшими PDI обмежується розмірами басейну.



Результати дослідження. Число врахованих тропічних циклонів становить (зверху вниз) 469, 674, 690 і 601, а показник ступеня α дорівнює 1,19, 1,17, 0,98 і 1,11. (Ілюстрація з журналу Nature Physics.)

Авторам також вдалося виявити зв'язок між потужністю тропічних циклонів і змінами температури поверхні морів: у ті роки, коли температура підвищувалася, «точка відсічення», в якій крива на показаному вище графіку відходить від апроксимуючої прямої, зміщувалася в напрямку більшого значень PDI. При цьому ефект досягався за рахунок зростання швидкості вітру, а не збільшення тривалості ураганів.

Повна версія звіту буде опублікована в журналі Nature Physics; препринт статті можна завантажити з сайту arXiv.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1425 | Додав: wiktor | Теги: потужність урагану, математична закономірність, формування циклонів | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar