Головна » 2010 » Сентябрь » 22 » Кривий Ріг може піти під землю?
22:30
Кривий Ріг може піти під землю?
Кривий Ріг, зсуви грунту, несприятливі географічні процеси          На території Кривого Рогу вчені виявили три зони можливих обвалів грунту. Цього літа у місті вже сталося два великі зсуви, одна людина загинула. Місцеві жителі б’ють на сполох: вони побоюються, що їхні будинки та їх самих в будь-який момент може поглинути прірва.

Із дня останнього обвалу ґрунту минуло більше місяця, однак жителі 600-тисячного Кривого Рога все ще живуть у страху. У серпні в місті пішли під землю склади торгівців, а ще за місяць до того – кілька господарських будівель. Кривим Рогом повзуть чутки, що подібним чином може просісти чи не вся територія.

Під ногами криворіжців є небезпечні порожнечі, утворені через безконтрольний видобуток руди, підтверджують науковці. Однак скільки їх, ніхто не знає напевно. У місті кілька залізорудних шахт, закритих у 90-ті роки минулого століття через нерентабельність. Дані є тільки щодо двох: на шахті «Гігант-Глибока» наразі налічують півтора мільйона кубометрів порожнин, на шахті «Першотравенській» – півмільйона.

Фахівці побоюються: процес просідання ґрунту триватиме, старі шахтні тунелі провокують обвали. Три зони ймовірних просідань уже виявили, каже начальник відділу підземних робіт Науково-дослідного гірничорудного інституту Володимир Цариковський.

«Знаємо три точки, де могли вийти ці порожнини. В одному місці побудований величезний магазин, на другому – триповерховий магазин, на третьому – одноповерхові невеликі магазинчики», – констатує науковець.

Запобігти новим обвалам ґрунту складно доти, кажуть фахівці, доки вчені не зроблять карту підземних порожнин. Для цього слід скласти детальний опис усіх копалень краю, навіть сторічної давнини, поритись в архівах, порозпитувати старожилів. На це може піти кілька років.

У Держгірпромнагляді наразі закликають не панікувати. Запевняють: наймасштабніші порожнини знаходяться за містом. Ні соціальних, ні житлових об'єктів там нема, каже начальник Криворізького гірничопромислового територіального управління Держгірпромнагляду України Олег Чередниченко.

«Всі ці порожнини, діючі і недіючі, не в центрі міста, а за містом, в своїх гірничих зонах. Тобто в зонах ймовірних обвалів, можливих утворень вирв. Ці зони огороджені, як належить, стовпчиками з колючим дротом. Там є попереджувальні знаки «Стій, зона обвалу!». Живої охорони там не передбачено», – інформує посадовець.

Розробити державну програму для розв’язання проблем підземного Кривбасу профільне міністерство обіцяє до кінця року. Це повідомив у Дніпропетровську заступник міністра промислової політики Сергій Бєлєнький. Влада запевняє: за п’ять років відпрацьовані гірничорудні ділянки вивчать, потенційно небезпечні об’єкти закриють, мешканців відселять із небезпечних зон. За попередніми підрахунками, усі роботи обійдуться в 100 мільйонів гривень.

Довідка. Проблеми підземного Кривбасу останнім часом загострилися: у червні 2010 року внаслідок проведення планових вибухових робіт на шахті імені Орджонікідзе ВАТ «Центральний ГЗК» стався обвал ґрунту на площі 16 гектарів, а в серпні на території торговельного комплексу у Кривому Розі – обвал ґрунту на місці колишнього гірничого відводу шахтоуправління, закритого ще у 70-ті роки.

Автор : Юлія Рацибарська
Джерело : http://www.civicua.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1847 | Додав: wiktor | Теги: несприятливі географічні процеси, зсуви грунту, Кривий Ріг | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar