Головна » 2010 » Ноябрь » 4 » Людство бореться зі стихійними лихами
18:22
Людство бореться зі стихійними лихами
стихійне лихо, природні катаклізми, доповідь ООН     З липня 2009 року по червень 2010 року було зареєстровано 394 стихійних лиха, в результаті яких загинули 238 тис. чоловік. У цілому від землетрусів, повеней, ураганів та інших катастроф у цей період постраждало більше 200 млн осіб. Економічний збиток склав 77,9 млрд доларів США. Всі ці цифри вселяють тривогу і держави-члени ООН вживають рішучих заходів зі зменшення небезпеки почастішали природних катастроф.

Про це йдеться в доповіді ООН «Здійснення Міжнародної стратегії зменшення небезпеки лих». Він був представлений Генеральній Асамблеї помічником Генерального секретаря з питань зменшення небезпеки лих Маргарет Вальстрем. У документі повідомляється, що за останній рік число загиблих у результаті стихійних лих збільшилася в 14 разів. Велика частина з них - жертви землетрусу в Гаїті. Це стихійне лихо, сталося 12 січня 2010 року, забрала життя 222 570 чоловік.

Землетрус в Гаїті стало найстрашнішим за кількістю жертв після землетрусу 1900 року. Автори доповіді відзначили, що за силою чилійський землетрус, що стався 27 лютого, було більш потужним, ніж в Гаїті, але в результаті нього загинуло істотно менше людей - 562 людини. Це сталося тому, що урядом завчасно були прийняті заходи по зменшенню небезпеки лиха.

Маргарета Вальстрьом нагадала, що в 2010 році відзначається десята річниця заснування Міжнародної стратегії зменшення небезпеки лих і одночасно - середина терміну здійснення Хіогской рамкової програми на 2005-2015 роки.

Згідно з попередніми результатами середньострокового огляду, Хіогская рамкова програма дій виявилася важливим орієнтиром для здійснення заходів з підвищення стійкості перед лицем викликів стихійних лих. Цей огляд повинен бути завершений до початку 2011 року. У зв'язку з цим Голова 65-ї сесії Генеральної Асамблеї вирішив провести в лютому 2011 року спеціальне тематичне засідання, присвячене зменшення небезпеки стихійних лих.

Організація Об'єднаних Націй заснувала Міжнародну стратегію зменшення небезпеки лих в якості глобальної основи для діяльності, спрямованої на забезпечення стабільності всіх товариств до впливу природних небезпек і пов'язаних з ними технологічних та екологічних катастроф з метою зменшення людських, економічних і соціальних втрат.

Ця стратегія передбачає коригування концепції, в рамках якої головна увага має приділятися вже не заходам щодо ліквідації наслідків катастрофи, а управлінню ризиками за рахунок включення заходів по зменшенню небезпеки лих в якості одного з компонентів у діяльність щодо забезпечення сталого розвитку. Здійснення Стратегії передбачає встановлення партнерських відносин між урядами, організаціями громадянського суспільства, установами Організації Об'єднаних Націй, науковими колами, засобами масової інформації, а також іншими відповідними зацікавленими особами з числа тих, хто займається питаннями зменшення небезпеки лих.

Чотири цілі стратегії полягають в наступному: розширення поінформованості громадськості про заходи по зменшенню небезпеки лих, забезпечення готовності державних органів займатися цими питаннями, сприяння створенню міждисциплінарних і міжгалузевих партнерських відносин, а також вдосконалення наукових знань про причини стихійних лих і наслідки впливу природних небезпек.

Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй поставила ще два завдання, які мають пряме відношення до зменшення небезпеки лих: продовжувати міжнародне співробітництво з метою зменшення впливу явищ «Ель Ніньо» і «Ла Нінья» та зміцнювати потенціал по зменшенню небезпеки лих за рахунок заходів раннього попередження.

Джерело: http://www.rgo.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 5326 | Додав: wiktor | Теги: доповідь ООН, стихійне лихо, природні катаклізми | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar