Головна » 2010 » Июнь » 7 » Маленькі острови успішно справляються з підйомом рівня океану
14:08
Маленькі острови успішно справляються з підйомом рівня океану
    Дослідники з Університету Окленда (Нова Зеландія) і Комісії з прикладної геофізики Південно-Тихоокеанського регіону представили результати спостережень за зміною розмірів 27 островів, розташованих в Тихому океані.
   Прийнято вважати, що підйом рівня океану становить небезпеку в першу чергу для карликових острівних держав, територія яких всього на кілька метрів височить над водою. Для того щоб оцінити реальні масштаби загрози, автори вивчили архівні супутникові фотографії та аерофотознімки, зроблені в останні 60 років. Середня швидкість підйому рівня води на цьому відрізку часу становила 2 міліметри на рік.
   Як виявилося, площа 23 островів залишилася незмінною або зросла, і лише чотири зменшилися в розмірах. Приміром, сім островів одного з дев'яти атолів держави Тувалу збільшили свою територію в середньому на три відсотки. Один острів, Фунаману, виріс відразу на 0,44 га, що відповідає розширенню площі на 30%.
   Та ж ситуація і в довколишній Республіці Кірібаті. Три її основних жилих острови - Бетіо, Баірікі і Нанікаі - підросли на 30% (36 га), 16,3% (5,8 га) і 12,5% (0,8 га).
    Вчені пояснюють отримані дані тим, що коралові острови природним чином реагують на зміни зовнішніх умов. «Атоли складені з матеріалу органічного походження, і корали безперервно поставляють нові його об'єми», - пояснює один з авторів роботи Артур Уебб (Arthur Webb).
   Зміна рівня води, втім, все одно становить серйозну проблему, оскільки при збереженні загальної площі острови змінюють форму. Крім того, у випадку прискорення підйому природний механізм протидії може дати збій.

Джерло: http://science.compulenta.ru

Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1848 | Додав: wiktor | Теги: піднімання рівня океану, острівні держави, Комісія з прикладної геофізики | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar