Головна » 2010 » Июль » 15 » Міжнародне свято скандинавський країн – День фіорда
10:09
Міжнародне свято скандинавський країн – День фіорда
день фіорда, скандинавські країни, громадскість   Міжнародне свято скандинавський країн – День фіорда. Фіорд (ф’єрд) – вузька довга  морська затока зі скелястими берегами. Відзначається з 1991 р. за традицією з 12 по 14 липня з метою привернення уваги громадськості до стану прибережних вод.

Фіорд, фйорд (норв. fjord) — довга, вузька морська затока, яка часто тягнеться далеко усередину узбережжя. Фіорд походить від затоплення морем долини колишнього льодовика. Багато фіордів дуже глибокі — вони формувалися, коли величезні льодовики своєю вагою роз'їдали низи долин під рівнем моря. Після розтоплення льодовиків вода моря ввірвалася в долини. Звичайно, довжина фіорда в декілька разів більша за його ширину.

У світі найвідоміші чотири фіордових райони: вони розташовані на західному узбережжі Норвегії, Чилі, Південного острова Нової Зеландії та Північної Америки від затоки П'юджет-саунд (штат Вашингтон) до Аляски. Фіорди також є на берегах Шотландії, Ісландії, Гренландії, півострова Лабрадор, штату Мен (США) і на деяких арктичних островах.

Використано матеріали: http://presscenter.ukrinform.ua, http://uk.wikipedia.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2806 | Додав: wiktor | Теги: скандинавські країни, день фіорда, громадскість | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar