Головна » 2010 » Август » 25 » Можливо, розгаданий секрет Долини смерті: валуни ковзають по зимовому льоду
20:38
Можливо, розгаданий секрет Долини смерті: валуни ковзають по зимовому льоду
валуни, Долина смерті, секрет руху     Американські вчені зробили чергову спробу розгадати таємницю Долини смерті. Справа в тому, що на певній ділянці цієї пустині (Racetrack Playa) в штаті Каліфорнія кояться дивні речі: булижники подорожують самі по собі, залишаючи довгі сліди. Феномен спантеличує фахівців ось уже півстоліття. Нікому не вдавалося на власні очі спостерігати камінь в русі, але те, що «вони ходять!», Поза сумнівом: місце розташування валунів і сліди з часом змінюються.

Інші камінці важать до дев'яти кілограмів, і просто так їх не зрушиш. Жодна з гіпотез не підтвердилася. Обман виключений: залишилися б сліди.

І ось група стажистів з місячно-планетарної академії НАСА (освітня програма Годдардовского центру космічних польотів) днями отримала з землі гідрохрони, встановлені дослідником НАСА Гюнтером Клетечкой. Дані інструментів свідчать про те, що взимку на плай було холодно і вогко, навколо каміння утворювався лід. Це не пояснює всю картину, но по крайней мірі дозволяє встановити хоча б одну умову для ковзання. Можливо, певну роль грає і весняне цвітіння водоростей.

Подібні дослідження цікавлять саме НАСА, оскільки допомагають зрозуміти, що відбувається на інших планетах, настільки ж негостинні, як і Рейстрек-плай, розтріскані дно висохлого багато років тому озера.


Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1351 | Додав: wiktor | Теги: валуни, Долина смерті, секрет руху | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar