Головна » 2012 » Сентябрь » 11 » Навколо Стамбула будується мережа сейсмічного контролю
11:20
Навколо Стамбула будується мережа сейсмічного контролю
   Босфор   7 вересня в Туреччині почалося будівництво першої в країні мережі сейсмічного контролю: мережа будується навколо Стамбула, по берегах Мармурового моря. Спеціально сконструйовані сейсмічні сенсори, розміщені в околицях Стамбула і навколо східної частини Мармурового моря у восьми свердловинах глибиною близько 300 метрів, дозволять реєструвати сейсмічну активність регіону з високою точністю. У кожній свердловині на різній глибині буде розташовуватися кілька сейсмометрів, а вся мережа буде здатна зафіксувати навіть ледь вловимі підземні поштовхи з мінімальними магнітудами. Основним завданням мережі буде збір даних про утворення глибинних розломів породи і пошук зв'язків між розломами і землетрусами.
  Як стало відомо порталу www.sciencedaily.com, складність системи обумовлюється тим, що для реєстрації слабких підземних поштовхів датчики повинні розташовуватися якомога ближче до сейсмічного центру (у даному випадку - до області, що лежить під Стамбулом на глибині приблизно 20 кілометрів). Система підземних датчиків ефективніше системи наземних датчиків приблизно в десять разів.
   Обробкою отриманих від мережі даних буде займатися Геофізична обсерваторія, розташована над Північним Анатолійським розломом, заснована за сприяння Національного дослідницького землезнавчого центру Німеччини. Копії даних будуть відправлятися також в режимі реального часу в лабораторії в Потсдамі і Анкарі.
   За даними вчених, Стамбул знаходиться в сейсмічно активній зоні, в якій можливі землетруси магнітудою до 7,4 балів. І мережа сейсмічного контролю, здатна певною мірою передбачати землетруси, важлива ще й тому, що населення Стамбула становить більше 13 мільйонів чоловік.

Фото: clipnews.info
Джерело: http://ecoportal.su/news.php?id=64812
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2406 | Додав: wiktor | Теги: датчики, мережа, Мармурове море, Стамбул, сейсмічність | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar