Головна » 2010 » Июль » 16 » Невідома причина деградації атмосфери Землі
19:54
Невідома причина деградації атмосфери Землі
шари атмосфери, деградація, термосфера   Один з найважливіших для всього живого на Землі шарів атмосфери деградував до безпрецедентного рівня за не цілком зрозумілих причин.

Виявлено глибоку деградацію одного з шарів атмосфери Землі - так званої термосфери, що тягнеться в діапазоні висот 80-800 км.

Температура в термосфері може відрізнятися на порядок, змінюючись в діапазоні 200-2000 К. Температура ця залежить від ступеня поглинання ультрафіолетового випромінювання Сонця в діапазоні висот 150-300 км, обумовленому процесами іонізації кисню.

Відповідно, стан термосфери в значній мірі визначається активністю світила.

Як повідомляє прес-служба NASA, для дослідження динаміки термосфери дослідна група Військово-морської лабораторії США під керівництвом Джона Еммерта (John Emmert), яка проаналізувала деградацію орбіт
5000 супутників, які оберталися в діапазоні висот 200-600 км на Землею в період 1967-2010 рр..

Деградація ця обумовлена аеродинамічним опором термосфери.

Згідно даним NASA, в поточний, небувалий перш провал у сонячній активності "колапс" термосфери опинився в 2-3 рази більш глибоким, ніж коли б то не було раніше за всю історію космічних польотів.

Більше того - колапс термосфери виявився більш глибоким, ніж можна було б пояснити поточними її моделями. Висловлюється припущення, що внесок в деградацію термосфери могли б внести парникові гази, проте в будь-якому випадку спостережуваний ефект можна пояснити з залученням всіх мислимих гіпотез хіба що на 40%.

Результати дослідження представлені в роботі Global change in the thermosphere: Compelling evidence of a secular decrease in density, опублікованій в Geophysical Research Letters.

Детальна поточна інформація про процеси деградації атмосфери Землі буде рпегулярно публікуватися на порталі Дослідження та розробки - R & D. CNews.

Джерело:  http://rnd.cnews.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4165 | Додав: wiktor | Теги: шари атмосфери, термосфера, деградація | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar