Головна » 2010 » Апрель » 10 » Німецькі вчені спрогнозували вплив кліматичних змін на рослинний світ Землі
01:51
Німецькі вчені спрогнозували вплив кліматичних змін на рослинний світ Землі
  Згідно з результатами досліджень наукових співробітників університетів Бонна, Геттінгена і Йєля, кліматичні зміни будуть сприяти появі нових видів рослин у більш холодних широтах по всьому світу. Ці види можуть скласти сильну конкуренцію місцевим видам рослин. У тропічних широтах видове різноманіття рослин буде навпаки скорочуватися.
  За словами керівника проекту доктора Яна Хеннінга Соммер (Jan Henning Sommer) з Боннського університету, наслідки кліматичних змін будуть мати далекосяжні важко передбачувані наслідки для природних екосистем і людини. Тому вчені вирішили змоделювати вплив кліматичних змін на видову різноманітність рослин у різних куточках Землі. Дослідники під час своїх наукових досліджень використовували 18 сценаріїв зміни клімату до 2100 року.


Зміна видового розмаїття рослин на Землі
Зміна видового розмаїття рослин на Землі до 2100 року. На зображенні представлено два можливих сценарії: консервативного МГЕЗК B1 (+1,8 ° C) і найбільш ймовірного МГЕЗК A1FI (4,0 ° C). На карті чітко видно зменшення кількості видів рослин в тропічних і екваторіальних широтах (кольори від жовтого до червоного) і збільшення в помірних і полярних широтах (кольори від жовтого до зеленого). Джерело зображення: uni-bonn.de

Найбільш сильно від наслідків глобального потепління постраждають, у бік зниження видового різноманіття, рослинні співтовариства Амазонській низовини.
Поява більш південних видів рослин в помірних широтах буде робити рослинний покрив нашої планети більш однаковим (менше змінюються від широти), тобто буде відбуватися, свого роду, "глобалізація рослинного світу". Деякі види рослин помірних широт також просунуться в субполярних і полярні широти. В черговий раз повторимося, що всі ці процеси необхідно враховувати при організації прородоохоронних територій.

Джерело: www.priroda.su

Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3761 | Додав: wiktor | Теги: рослинний світ, вплив кліматичних змін | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar