Головна » 2010 » Октябрь » 5 » Німецькі вчені знайшли Лейпциг на карті II століття нашої ери
23:46
Німецькі вчені знайшли Лейпциг на карті II століття нашої ери
стародавня карта, Лейпціг, німецькі дослідники      Група німецьких учених - істориків, філологів та картографів - за підсумками шестирічних досліджень створила карту Німеччини I століття нашої ери і прийшла до висновку, що багато сучасні німецькі міста, чия рання історія до сих пір не була прояснена, існували вже в той час. Дослідження проводилося на базі Департаменту геодезії і геоінформації Берлінського технічного університету. Дармштадтському видавництво наукової літератури WBG вже віддруковані колективну монографію вчених. Про основні результати дослідження пише журнал Spiegel.

В основу дослідження було покладено атлас світу, складений у середині II століття нашої ери знаменитим олександрійським ученим Клавдієм Птолемеєм. Одна з 26 карт, створених Птолемеєм на підставі нотаток географів і мандрівників його часу, представляє Велику Німеччину (Germania Magna), що охоплює всю Центральну Європу, а також південь Скандинавії (її Птолемей вважав островом). Учені не раз робили спроби ідентифікувати численні міста і річки, позначені на птолемеевой карті, проте похибки античної карти не дозволяли зробити це з повною впевненістю.

Оригінал карти Птолемея не зберігся. Найточнішою вважається копія, зроблена близько 1300 року, яка нині зберігається у Ватикані. Німецьким дослідникам вдалося знайти більш ранню копію в архівах палацу Топкапи в Стамбулі. Вона буде опублікована в 2011 році.

Вчені змогли ідентифікувати на птолемеевой карті, наприклад, місто Бікургій (Bicurgium) як сучасну Йену в Тюрінгії (до цих пір історія Йени не простежувалася далі XI століття), навалом (Navalia) - як Ессен у федеральній землі Північний Рейн - Вестфалія. З'ясувалося, що на місці нинішнього Гамбурга, що виник, як вважається, на місці фортеці Карла Великого (початок IX століття), за часів Птолемея існувало місто Трева (Treva). Лейпциг (слов'янський Ліпськ, вперше згадане в хроніці Тітмара Мерзебургского XI століття) перш іменувався Арегеліей (Aregelia), Дрезден (слов'янське поселення XII століття) - Лупфурдом (Lupfurdum, дослівно - "брід через Луп", тобто Ельбу), Ганновер - Туліфурдом ( Tulifurdum, брід через річку Лайне). Крім того, на птолемеевой карті ідентифіковано три найважливіших німецьких археологічних комплексу - древній форт в Вальдано (Саксонії-Анхальт), торговий пункт у Брно (Чехія) і Фріцлар (Гессен), де, згідно з легендами, "апостол Німеччини" святий Боніфацій зрубав дуб, присвячений язичницькому божеству Донару (Тору).

Також вчені встановили, що через усю Велику Німеччину, від містечка Мерс на Рейні, біля кордону Римської імперії, до нинішньої Калінінградської області пролягала дорога, по якій, ймовірно, велася жвава торгівля. Простежено і маршрут, яким з берегів Балтійського моря поставлявся на Балкани бурштин.

Джерело: http://www.lenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2677 | Додав: wiktor | Теги: Лейпціг, німецькі дослідники, стародавня карта | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar