Головна » 2010 » Август » 1 » Німецький підводний робот здійснив першу місію під кригою
21:03
Німецький підводний робот здійснив першу місію під кригою
підводний робот, полярні дослідження, Інститут Вегенера   Німецькі полярні дослідники з Інституту Альфреда Вегенера здійснили перше занурення автономного підводного робота під кригу Північного Льодовитого океану. Про це повідомляє у четвер, 29 липня, прес-служба інституту.
    Майданчик для занурення перебував на 79 градусі північної широти, лише в 1000 кілометрів від полюса. Схожий на чотириметрову торпеду підводний апарат AUV (Autonomous Underwater Vehicle) було спущено на воду з борту дослідницького корабля Polarstern ("Полярна зірка"), і він занурився на максимальну глибину 3000 метрів. Після подорожі під водою робот витягнули з неї і повернули на борт корабля вертольотом.
    "Ми - одна з перших в світі наукових груп, яка успішно провела таку місію під кригою. Автономні підводні роботи відкривають нові можливості для дослідження покритих кригою полярних морів - районів, які критично важливі для вивчення клімату", - сказав науковий керівник експедиції доктор Томас Золтведель.
    Зокрема, зразки і дані, отримані під час занурення, проллють світло на особливості фітопланктону в перехідній зоні між постійно покритими кригою центральними районами Арктики та вільною від криги її околицею.
     Робот AUV може проплисти під водою близько 70 кілометрів зі швидкістю до шести кілометрів на годину, причому, отримавши програму, він не потребує додаткових інструкцій і працює автономно.
     Він оснащений великою кількістю різних датчиків, які можуть збирати дані про температуру і солоність води, рівень освітленості в приповерхневому шарі океану. Бортовий флюорометр дозволяє фіксувати кількість мікроводоростей у воді за курсом апарату. Крім того, робот може зібрати до 22 проб води для подальшого вивчення в лабораторії.

Джерело:  http://ua.korrespondent.net
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1623 | Додав: wiktor | Теги: Інститут Вегенера, полярні дослідження, підводний робот | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar