Головна » 2011 » Январь » 27 » Одіссея білої ведмедиці
17:19
Одіссея білої ведмедиці
    Білій ведмедиці довелося плисти 9 днів, щоб знайти їжу, розповідає газета Telegraph. Одіссею нещасного звіра зафіксували фахівці Геологічної служби США (US Geological Survey). На жаль, через глобальну зміну клімату подібних випадків стає все більше.

Всього ведмедиця пропливла 420 миль (майже 700 км) по холодних вод Моря Бофорта на північ від Аляски. При цьому вона втратила однорічного дитинчати і близько 1 / 5 своєї ваги. Вчені мали можливість стежити за ведмедицею завдяки прикріпленому до неї GPS-передавача. Стаття за результатами виконаних спостережень вийшла в журналі «Полярна біологія» (Polar Biology).

Білі ведмеді можуть мігрувати на сотні кілометрів в пошуку їжі. Останнім часом танення льодів Арктики в результаті глобальної зміни клімату призводить до того, що їх міграції стають все довше і довше, наближаючись до межі ведмежих можливостей. Описана вище історія служить тому гарним прикладом.

Геологічна служба США недавно розповсюдила заяву, згідно з яким білих ведмедів ще можна врятувати, за умови негайного скорочення викиду парникових газів. До цього панувала більш песимістична точка зору, згідно з якою протягом XXI століття ⅔ їх популяції має вимерти.

Проблемою збереження білих ведмедів у різних країнах вже вдалися на самому високому рівні. У 2008 році влада США внесла білого ведмедя до списку тварин, що знаходяться на межі зникнення. Правда, ніяких заходів щодо його захисту тоді не було запропоновано, що викликало критику з боку екологів. Зате в Росії в липні 2010 року урядом була затверджена стратегія збереження популяції білого ведмедя. Відзначимо, що в російській Арктиці мешкає не менше 30% світової популяції цієї тварини.
Фото: www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1492 | Додав: wiktor | Теги: одісея, глобальна зміна клімату, біла ведмедиця | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 2
avatar
1 Metuk • 18:01, 01.02.2011
Дуже жаль бідних тварин. Потрібно щось робити владі та Міжнародним орнанізаціям!
avatar
2 wiktor • 18:12, 01.02.2011
Це ще один приклад впливу людини на оточуюче середовище.
ComForm">
avatar