Головна » 2010 » Август » 18 » Перші жителі Океанії з'їли всіх гігантських черепах
13:24
Перші жителі Океанії з'їли всіх гігантських черепах
мегафауна, гігантські черепахи, винищення     Вчені знайшли докази того, що перші поселенці в Австралії і Океанії винищили гігантських рогатих черепах, що мешкали там, повідомляє BBC News. Стаття дослідників, в якій вони наводять докази такої точки зору, з'явилася в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States.

Дослідники виявили на острові Ефате в архіпелазі Нові Гебріди поховання кісток гігантських черепах рогатих роду Meiolania. Черепахи, пов'язані з так званою мегафауною, збереглися в Австралії і Океанії довше інших представників цієї групи тварин. Більша ж частина гігантських істот вимерла близько 50 тисяч років тому. Вчені знайшли тільки кістки лап гігантських черепах - єдиних частин їх тіла, багатих м'ясом.

При цьому всі знайдені кістки були не старші 2890-2760 років. Фахівці вважають, що люди прибули на Ефате приблизно 3000 років тому (так звана культура лапіта). Факт співіснування людей і гігантських тварин, а також наявність у похованні тільки кісток їстівних частин тіла черепах змусив учених припустити, що люди культури лапіта вживали цих тварин в їжу.

Це не перший доказ того, що мегафауна була винищена
людьми, що з'явилися в Тихому океані. Раніше інша група вчених провела датування фрагментів кісток і зубів австралійських гігантських тварин і уклала, що люди деякий час - причому досить нетривалий - мешкали на континенті разом з представниками мегафауни. Настільки швидке зникнення гігантів після прибуття до Австралії людей також наводить на підозри, що тварини вимерли не під впливом зміни клімату, а при безпосередній участі Homo sapiens, пише з посиланням на New Scientist.

Джерело: http://www.livestream.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1406 | Додав: wiktor | Теги: Винищення, мегафауна, гігантські черепахи | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar