Головна » 2010 » Сентябрь » 29 » Північне сяйво ніяк не вийде з мінімуму
20:05
Північне сяйво ніяк не вийде з мінімуму
       У другій половині нинішнього десятиліття північне сяйво стало з'являтися набагато рідше в порівнянні з будь-яким іншим періодом за останнє століття.

Частота «світлопредставленнь» у полярному небі зазвичай збільшується і зменшується відповідно з 11-річним сонячним циклом. Але співробітники Фінськоїго метеорологічного інституту зазначають, що сонячний мінімум припав на 2008 рік, а от мінімум північного сяйва з тих пір підзатянувся.

«Лише за минулі півроку ми зафіксували деяку активізацію, але поки не знаємо, чи означає це вихід з мінімуму», - говорить співробітник інституту Нора Партаміес.

Північне сяйво виникає в результаті попадання сонячного вітру в атмосферу Землі. Магнітні полюси нашої планети притягують до себе значну частину сонячних частинок, сіючи паніку серед електронів в іоносфері і магнітосфері. Таким чином, загасання вогнів є ознакою того, що Сонце теж заспокоюється.

У 2003 році станція на одному з островів архіпелагу Шпіцберген реєструвалаи північне сяйво майже щоночі протягом відповідного сезону, а за два останні роки цей показник знизився більш ніж наполовину. Сама південна зі станцій, розташована на балтійському узбережжі Фінляндії, і зовсім спостерігала вогні тільки 2-5 разів на рік.

По суті, нинішній сонячний цикл - перший, за якими вчені стежать за допомогою обладнання нового покоління і більш широкої мережі станцій. Чи буде максимум зареєстрований в передбачене час - або сонячний цикл і справді порушився? ..

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1746 | Додав: wiktor | Теги: північне сяйво | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar