-->Головна » 2010 » Сентябрь » 29

Занадто швидке зниження народжуваності в Китаї загрожує катастрофічним старінням населення

Китай, демографічна політика, народжуваність      Сім'я з однією дитиною - такий лозунг був висунутий комуністичною владою Китаю 30 років тому. Одним з результатів цієї політики стало те, що молоді люди, які виросли у ... Читати далі»

29.09.2010

Забрудненість повітря нашої планети

карта, забрудненість, Земля       Дослідники Арон Ван Донкелар і Рандал Мартін з Канадського університету Дальхузі, використовуючи дані двох супутників NASA, склали карту забрудненості повітря нашої планети.

У результаті комп'ютерної обробки даних, отриманих з космосу, вдалося отримати інформацію про зміст зважених речовин діаметром 2,5 мкм і менше в атмосфері Землі. Ця інформація була використана дл ... Читати далі»

29.09.2010

Єдине українське науково-дослідне судно «Професор Водяницький» відновлено і вже працює в морі

Професор Водяницький, українське науково-дослідне судно         Про це в прямому ефірі програми «Севастопольські зустрічі» Севастопольської РДТРК повідомив заступник директора Інституту біології південних морів ім. А.О. Ковалевського Національної академії наук України доктор біологічних наук Юрій Токарев.

- «Професор Водяницький» - це, на сьогодні, єдине науково-дослідне судно в Україну. До с ... Читати далі»

29.09.2010

Дерева оберігають сніги Кіліманджаро

зміна клімату, Кіліманджаро, сніги      В даний час площа крижаної шапки Кіліманджаро становить близько 15 відсотків від рівня 1912 року. Багато фахівців дотримуються думки, що танення льодів найвищої вершини Африки пов'язане з глобальною зміною клімату. Автори нового дослідження припустили, що «оголення» Кіліманджаро може бути пов'язано і з іншими процесами.

Учені протягом чотирьох років проводили в ... Читати далі»

29.09.2010

Північне сяйво ніяк не вийде з мінімуму

       У другій половині нинішнього десятиліття північне сяйво стало з'являтися набагато рідше в порівнянні з будь-яким іншим періодом за останнє століття.

Частота «світлопредставленнь» у полярному небі зазвичай збільшується і зменшується відповідно з 11-річним сонячним циклом. Але співробітники Фінськоїго метеорологічного інституту зазначають, що сонячний мінімум припав на 2008 рік, а от мінімум півн ... Читати далі»

29.09.2010

Поверхня Землі зміщується до Північного полюса

земна кора, поверхня Землі, Північний полюс        Здвиг водних мас в усьому світі в поєднанні з так званим післяльодовиковим відскоком зміщує поверхню Землі відносно центру мас на 0,88 мм на рік в напрямку Північного полюсу.

Післяльодовиковим відскоком називається реакція твердої кори Землі на відступ льодовиків і  значну втрату своєї маси. Комп'ютерне моделювання показало, що у зв'язку з ци ... Читати далі»

29.09.2010

Роль України в розробці Європейської стратегії Дунайського регіону

Україна, Європейська стратегія, Дунайський регіон      13 жовтня 2010 року в м. Київ відбудеться семінар на тему: «Роль України в розробці Європейської стратегії Дунайського регіону щодо обговорення питання розвитку Дунайського регіону». Семінар організовує Робоча група питань з розвитку Дунайського регіону Громадської експертної ради при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС та ... Читати далі»

29.09.2010

Семінар про користь сталого розвитку

Семінар, сталий розвиток, FORZA , Закарпаття       7 жовтня 2010 року 10:00 -17:30 відбудеться заключний семінар Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA - "Вибір на користь сталого розвитку: що це означає для громад, влади та лісового господарства".

Мета семінару
Представити результати семи років ... Читати далі»

29.09.2010