Головна » 2010 » Ноябрь » 3 » Представлені результати вивчення осадових порід на дні чукотського озера Ельгигитгин
18:44
Представлені результати вивчення осадових порід на дні чукотського озера Ельгигитгин
озеро Ельгигитгин, осадові породи, Геологічне товариство Америки     Осадові породи, що знаходяться на дні озера Ельгигитгин, що на північному сході Сибіру, містять дані про падіння великого метеорита, що трапився 3600 тисяч років тому, коли навколишня безплідна тундра була і тепліша, і лісистіша. Власне, кратер і став згодом цим озером.

Один з керівників проекту Джулі Бригам-Гретта з Массачусетського університету (США) відзначає, що результати аналізу будуть особливо цікаві в порівнянні з даними Північного Льодовитого океану й Антарктики. Два полярних регіону більш чутливі до змін клімату, ніж помірні і тропічні широти, і до того ж по-різному на них реагують.

Озеро Ельгигитгин знаходиться в 100 км на північ від Полярного кола і в 360 км від найближчого населеного пункту (Певек, Чукотський автономний округ). Його діаметр - 12 км.

Погодні умови тут надто суворі, щоб можна було користуватися влітку плавучої бурової установкою, тому всі роботи довелося робити взимку, на льоду. Матеріали спочатку доставлялися в Певек, а потім їх везли - іноді вертольотами, але частіше вантажівками - по крижаній дорозі, що завершується в 90 км від озера. Залишок шляху машини тягнув бульдозер.

Нарешті, щоб озерний лід міг витримати вагу бурової установки, довелося штучно потовщувати його до двох метрів, проробляючи невеликий отвір і подаючи нагору воду.


Буровий табір на льоду озера (фото NSF).

Озеро володіє достатньою глибиною, щоб не промерзати до дна навіть в найсуворішу зиму. Це означає, що мул потрапляє в осадову пастку разом з пилком і іншими показниками того, якою була навколишнє середовище під час формування породи. Інші озера в районі Крайньої Півночі багато разів протягом своєї історії замерзали повністю, а тому не можуть похвалитися настільки докладним звітом.

Під час падіння метеорита місцевий клімат був приблизно на 10-14 ˚ C тепліше, ніж сьогодні. Удар призвів до випаровування великої кількості каменя, багатого на кремнезем, що сприяло утворенню суміші, відомої як брекчія, з розтріскалося зернами кварцу та іншими розплавленими частинками.

Над цією породою розташовується 15-метровий шар, який не містить ні сліду копалин останків або пилку. Виявлені також десять шарів з вулканічними уламками, які свідчать про виверження вулканів на Камчатському півострові.

Переглянути збільшену карту

Результати дослідження були представлені на щорічних зборах Геологічного товариства Америки.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1536 | Додав: wiktor | Теги: осадові породи, озеро Ельгигитгин, Геологічне товариство Америки | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar