Головна » 2011 » Январь » 7 » Російському географічному товариству виповнилося 165 років
18:43
Російському географічному товариству виповнилося 165 років
    У переддень Нового року карельська делегація взяла участь у 14 з'їзді Російського географічного товариства у Санкт-Петербурзі. Засноване ще легендарними адміралами-першовідкривачами Крузенштерном, Літке, Врангелем, Товариство відзначило своє 165-річчя.

В особняку 18 століття, в одному з парадних залів Краєзнавчого музею пройшли ювілейні, підсумкові збори Карельського відділення Російського географічного товариства. За круглим столом зібралися відомі в республіці люди: вчені, дослідники, історики, журналісти, краєзнавці, фотографи.

Серед них - Гаррі Лак: вчений-геолог, людина-легенда. Ветеран згадує, що пік діяльності Товариства припав на 60-70 роки минулого століття. Тоді відбулися найвідоміші експедиції і яскраві відкриття. Потім - спад 90-х, коли завмерли не тільки громадські, а й багато державні структури. Настає час, коли вони будуть відроджуватися з урахуванням нових умов, впевнений радник Російської академії наук, доктор історичних наук Юрій Савватеев. Сьогодні Опікунська рада Російського географічного товариства очолює Володимир Путін. Президентом Товариства є Сергій Шойгу.

Влітку 2010 року, завдяки підтримці РГТ, вдалося організувати експедицію за маршрутом "Історико-географічні пам'ятники Європейського Півночі Росії". У ході експедиції по Білому морю і Онезькому озера були описані ландшафти прибережних і острівних комплексів. Проведено археологічні дослідження Онезький і Біломорсько петрогліфів. Вивчено місця стародавніх поселень і описано сучасний стан каналів Соловецьких островів. Вперше була складена карта озера Муромського. Експедиція по Ладозьким шхерам відбулася на бригантині "Полярний Одіссей".

"Ми живемо на 60 тисячах озер, це багатющий природний ресурс ... Карелія може стати імперією озерного туризму в Росії. Цей фактор, я вважаю, дуже важливий для соціально-економічного розвитку республіки. І настав час його використовувати", - вважає президент Морського клубу " Полярний Одіссей "Володимир Дмитрієв.

Підсумком експедиції стали не тільки наукові дослідження: вони були представлені на ювілейному зібранні Російського географічного товариства. Її підсумком можна вважати і два нових фільми. Презентація відеощоденників подорожі відбулася також під час зустрічі.

Учасники ювілейного зібрання РГТ познайомилися з історичними знахідками, що зберігаються в залах Карельського краєзнавчого музею. Одна зі стін археологічного залу оформлена у вигляді скелі з наскельними малюнками стародавніх людей. Автор цієї масштабної фотографії - Ігор Георгієвський, з недавніх пір дійсний член Російського географічного товариства. Це так звана мозаїчна зйомка, пояснив фотограф, зйомка окремими фрагментами, які потім об'єднуються в одне ціле.

Ігор - учасник літньої експедиції. За час подорожі зробив тисячі кадрів. Кращі з них увійшли в новий альбом "Природні та культурно-історичні пам'ятки Білого моря, Онезького і Ладозького озер".

 
Фото: www.rgo.ru
Джерело: http://www.geonews.com.ua
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1390 | Додав: wiktor | Теги: 165 років, заснування, РГТ, Російське географічне товариство | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar