Головна » 2010 » Август » 18 » Російському географічному товариству - 165 років
12:47
Російському географічному товариству - 165 років
Російське географічне товариство, РГТ, день заснування    165 років  тому (1845) у Петербурзі  було засноване Російське географічне товариство – одне із найстаріших у світі.

     Російське географічне товариство (рос. Русское географическое общество)— всеросійська громадська організація, яка об'єднує 27 тисяч членів на території всіх суб'єктів Російської Федерації і за кордоном і має 127 регіональних та місцевих відділень, філій та представництв по всій Росії. Центральна організація РГТ розташовується в Санкт-Петербурзі. Найбільшими регіональними відділеннями РГТ є Приморське і Московське.

РГТ засновано 18 серпня 1845 велінням імператора Миколи I в Санкт-Петербурзі. У першій половині XIX століття географічні товариства були створені в низці країн, російське Товариство стало четвертим за віком у Європі після французького, німецького і британського. Основною метою засновників Товариства було вивчення "рідної землі і її людей, що живуть", тобто збирання та поширення географічних, статистичних та етнографічних відомостей про Росію.

З моменту заснування активну участь у роботі РГТ брали найіменитіші прізвища Росії, в тому числі мореплавці Врангель і Літке, астроном Струве, адмірал Крузенштерн, лексикограф Даль, історик Арсеньєв та інші.

Найпомітнішими дослідженнями дореволюційного періоду діяльності РГТ стали етнографічні дослідження народів Росії починаючи з 1848 року, експедиція П.П.Семенова-Тян-Шанського в Тянь-Шань (1856-57), експедиції М.М.Пржевальського в Уссурійський край (1867-1869) і в Центральну Азію (1871-1888), експедиції М.М.Миклухо-Маклая до Нової Гвінеї, на Філіппіни, до Індонезії, на Малаккський півострів і на острови Океанії (1870 — 1880-і роки).

Після жовтневого перевороту 1917 року РГТ як самостійна громадська організація проіснувало до 1938 року. У квітні 1938 року Товариство було підпорядковано Академії наук СРСР і проіснувало так аж до 1992 року. У цей період Російському географічному товариству було присвоєно нову назву — Всесоюзне географічне товариство.

З діяльністю Товариства в радянські роки пов'язані імена таких відомих вчених як географ, океанограф і картограф Ю.М.Шокальський (керівник Товариства в 1914-1931 роках), генетик, ботанік, селекціонер, географ М.І.Вавилов (президент Товариства в 1931 - 1940 роках), математик, астроном, дослідник Півночі, один із засновників і головний редактор Великої радянської енциклопедії О.Ю.Шмідт.

У 1992 році організація повернула історичну назву — Російське географічне товариство.

Джерело: http://presscenter.ukrinform.ua, http://uk.wikipedia.org
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1917 | Додав: wiktor | Теги: день заснування, РГТ, Російське географічне товариство | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar