Головна » 2010 » Апрель » 18 » Тихе небо над Європою
17:33
Тихе небо над Європою

17 тисяч польотів (з 22 тисяч щоденних) у повітряному просторі Європі були скасовані в суботу. У деяких країнах, наприклад, у Великобританії і Фінляндії, повністю заборонені польоти цивільної авіації за винятком самих необхідних. Про перипетії повітряного сполучення в Європі докладно повідомляє BBC News.

Як вже розповідав «Вокруг света», проблеми викликані виверженням вулкана Ейяфьятлайокудль (Eyjafjallajokull) на півдні Ісландії. Оскільки вулкан покритий льодовиком, частинки, що викидаються вулканом, миттєво охолоджуються, утворюючи безліч найдрібніших скляних уламків. У результаті над Європою розповзається хмара вулканічних викидів, що складається з частинок піску, каміння та скла. Саме ці уламки й становлять головну загрозу сучасним літакам, чиї двигуни критично залежать від постійного охолодження. Як тільки система відводу тепла від двигунів буде виведена з ладу, двигуни практично розплавляться в повітрі - з очевидними наслідками.

Це вже друге в цьому році виверження вулкана з язиколомною назвою. Більше того, можливо, що в Ісландії скоро може статися виверження іншого вулкана, причому набагато більш потужніше, ніж почалося 13 квітня. Цього разу може прокинутися вулкан Катла, який розташовується в декількох кілометрах на схід від Ейяфьятлайокудля. У минулому, коли вивергався Ейяфьятлайокудль, активізувався і Катла, тому тепер вулканологи уважно стежать за останніми, чекаючи несприятливого розвитку подій, повідомляє Science News.

Авіакомпанії несуть величезні втрати: в одній тільки Великобританії день простою приносить близько $ 200 млн збитків, за підрахунками IATA (International Air Transport Association), за іншими оцінками збитки можуть доходити до $ 300 млн на день. Навіть якщо виверження вулкана другого не відбудеться, проблеми не закінчаться ні в неділю, ні в понеділок, як вважають багато вчених. Пропонується чекати, як мінімум середи, а песимісти навіть кажуть про наступні вихідні.

У виграші опинився наземний транспорт, особливо компанія Eurostar, що управляє перевезеннями в тунелі під Ла-Маншем. Попит на її послуги виріс надзвичайно, всі місця в поїздах компанії викуплені до понеділка включно. Представники Eurostar заявляють, що такого не було за всю історію її існування.

Так чи інакше, за станом на вечір суботи 20 європейських країн повністю закрили свій повітряний простір, в тому числі Латвія і Україна. Ще сім країн, включаючи Францію, Італію і Білорусь, встановили ті чи інші обмеження на польоти. Вранці в неділю всього чотири країни - Росія, Греція, Туреччина і Португалія - продовжують функціонувати звичайним порядком. Наскільки це можливо з урахуванням скасування багатьох тисяч рейсів щодня, звичайно.

Цікавим пропонується повний список країн, що в тій чи іншій мірі обмежили польоти у своєму повітряному просторі:
Повністю припинили польоти Австрія, Бельгія, Боснія-Герцеговина, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Данія, Ірландія, Латвія, Люксембург, Нідерланди, Польща, Словаччина, Словенія, Україна, Фінляндія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Естонія.
Частково обмежили польоти Білорусь, Італія, Литва, Норвегія, Сербія, Франція, Хорватія.

Треба зауважити, що Ісландія взагалі відома вулканічною активністю. Причиною тому - розташування Ісландії на Середньо-Атлантичному хребті, кордоні Північно-Американської та Євразійської плит, які відсуваються один від одного зі швидкістю 2 см у рік. Найбільш руйнівним було виверження вулкана Лакі в 1783-1785 роках. Протягом 8 місяців з кратера Лакі вилилося 14,7 кв. км лави. Повітря було отруєне отруйними газами, що призвело до загибелі 22% населення і 70% худоби. В результаті температура на всій Північній півкулі впала на 1-2 °.
 
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1766 | Додав: wiktor | Теги: вулкани Ісландії, виверження вулкану, відміна авіапольотів | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 1
avatar
1 Roland • 07:57, 19.04.2010
щось дуже багато з цим небом стало проблем, це вулкан не дозволяє вилітати, а нещодавно польска катастрофа sad
ComForm">
avatar