Головна » 2010 » Декабрь » 12 » Створено новий метод моніторингу вулканічного попелу
12:59
Створено новий метод моніторингу вулканічного попелу
nnm.ru
моніторинг, вулканічний попіл, виверження вулкану, блискавиця       Виверження вулкана в квітні поточного 2010 року привело до формування величезної хмари попелу.

Хмара було настільки великим, що накрило велику частину Європи і призвело до тимчасового бездіяльності авіаційного транспорту. Це в першу чергу відбилося на десятках тисяч туристів.

Нове дослідження, опубліковане у виданні Environmental Research Letters, показало, що для оцінки властивостей вулканічного попелу в якості одного з інструментів могла б використовуватися ... блискавка!

Вчені з'ясували, що під час багатьох періодів активної вулканічної діяльності літаючий попіл був достатньою мірою наелектризоване, щоб зробити справжнісіньку блискавку, яку виміряли за допомогою мережі локалізації блискавки далекого радіуса дії, що працює на дуже низьких частотах.

Вимірювання припускають наявність кореляції між частотою блискавки і висотою розташування хмар. Метод гарний і тим, що дозволяє виявляти блискавки за тисячі кілометрів, вдень і вночі, за будь-яких погодних умовах.

«Коли попіл електризується в достатній мірі для генерації розряду блискавки, рівень її генерації забезпечує метод віддаленого моніторингу висоти хмари попелу, надаючи цілком певні пільги науковому співтовариству, яке здійснює моніторинг вулканічної активності», уклали дослідники.

Джерело: http://innovanews.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1820 | Додав: wiktor | Теги: вулканічний попіл, моніторинг, блискавиця, виверження вулкану | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar