Головна » 2016 » Февраль » 4 » У Червоному морі знайдені невідомі науці організми, які світяться
09:49
У Червоному морі знайдені невідомі науці організми, які світяться

Міжнародна команда біологів виявила новий вид флюоресцирующих поліпів, що живуть на раковинах молюсків, йдеться в прес-релізі, отриманому «Лентой.ру». Результати дослідження представлені в журналі PLoS ONE. Вивчаючи біорізноманіття коралових рифів архіпелагу Фарасан (Саудівська Аравія, південь Червоного моря), біологи розглядали морських мешканців при спеціальному освітленні в ультрафіолетовому спектрі з жовтими світлофільтрами. У результаті були виявлені «флуоресціюючі ліхтарики», при найближчому розгляді схожі на гідр зі шкільного підручника з біології.

Новий вид з Червоного моря утворює сланкі колонії, прикрашаючи гірляндами зелених вогників раковини мініатюрних (20-35 міліметрів у довжину) черевоногих молюсків Nassarius margaritifer. Ці молюски днем ​​зариваються в пісок, а вночі виповзають на поверхню дна для полювання на інших безхребетних.

Незважаючи на свою схожість із гідрами (одиночними малорухомими поліпами, довжина тіла яких варіюється від 1 до 20 міліметрів), знайдені «зелені ліхтарики» є гідроїдними поліпами. Морські гідроїди, на відміну від гідр, часто зустрічаються в колоніях і можуть відбруньковуватися від мініатюрних медуз. В даний момент зоологи лише припускають, що світіння навколо ротового отвору поліпів може приваблювати їх їжу. «флуоресціюючі ліхтарики» можуть бути видні іншим безхребетним при світлі місяця, а також на заході і перед сходом сонця.

Серед гідроїдних поліпів флуоресценція вивчена на даний момент лише у шести видів, повідомляють зоологи. Причому у деяких з них - на попередніх стадіях розвитку (у яєць або медуз, до прикріплення до субстрату). У інших світіння локалізовано на щупальцях або стеблинці, а не навколо ротової воронки, або зміщене в іншу частину спектру. Довжина хвилі світіння нового представника роду Cytaeis становить 518 нанометрів.

«Порівняння флюоресценції гідроїда, виявленого в Червоному морі, з  іншими гідроїдами цього роду, а також дослідження ядерної та мітохондріальної ДНК цього гідроїда та аналіз даних, представлених в генетичному банку, дозволили вказати на видову специфічність прояву флюоресценції у морфологічно невідмітних видів гідроїди Cytaeis. Таким чином, на прикладі гідроїдних поліпів вперше продемонстрована можливість використання особливості локалізації флюоресценції для визначення зовні схожих безхребетних тварин. Флюоресценція може бути корисна для швидкої ідентифікації  видів і дослідження особливостей екології та поширення як гідроїдних поліпів, так і їх господарів - молюсків », - розповів провідний науковий співробітник кафедри зоології безхребетних МГУ В'ячеслав Іваненко.

Як зазначив учений, який знайшов незвичайні поліпи, на мілководді більшості морів, доступному для вивчення за допомогою акваланга, в тому числі і в Росії, все ще чекає свого дослідника безліч нових видів тварин з незвичайними властивостями.

Фото: Viatcheslav N. Ivanenko et al.
Джерело: https://lenta.ru/news/2016/02/03/redsea/
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 6718 | Додав: wiktor | Теги: флюоресценція, поліпи, Червоне море, організми | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar