Головна » 2011 » Январь » 27 » Норвежці створять в Йорданії рукотворний еко-оазис
17:50
Норвежці створять в Йорданії рукотворний еко-оазис
 Амбітний проект з перекачування солоної води з Червоного моря в околиці прибережного йорданського міста Акаба здатний перетворити посушливий регіон в оазис.

Уряд країни вже схвалив експериментальне підприємство площею 20 гектарів. Дві технології (морські теплиці і концентрована сонячна енергія) будуть разом працювати над вирощуванням зернових, виробництвом енергії з нульовим викидом вуглецю і опрісненням солоної води.

Його планується ввести в експлуатацію до 2012 року, а на повну потужність воно повинно вийти в 2015 році.

Проект розроблений норвезької групою Sahara Forest Project. Його презентація відбулася в 2009 році на кліматичній конференції ООН в Копенгагені. Потім інженери домоглися аудієнції у короля Абдулли II і застали його в хорошому настрої.

Норвегія заплатить 600 тисяч доларів за випробувальні роботи, а будівництво потребуватиме приватних інвестицій.

У морських теплицях вода буде випаровуватися виключно під впливом сонячних променів. Там же вона буде конденсуватися і використовуватися для створення ідеального клімату з метою вирощування сільськогосподарських культур.

Вода, що залишилася буде нагріватися тим самим сонцем до температури кипіння, а отриманий пар буде крутити турбіну.

Аналогічна теплиця працює в Австралії. Перший урожай томатів вона дала в грудні 2010 року.

Прибережні райони - далеко не єдине місце, де проект міг би показати себе. Наприклад, у Сахарі існує декілька регіонів, що знаходяться нижче рівня моря, завдяки чому закачування води обійдеться без астрономічних витрат на насоси.

Так, єгипетська западина Каттара нижче рівня моря на 130 метрів - це, до того ж, прекрасне умова для будівництва гідроелектростанції.

Технологія також годиться для перетворення нинішніх великих теплиць, в яких вирощуються зернові, у більш ефективні підприємства.
Фото: Sahara Forest Project
Джерело: http://podrobnosti.ua
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2154 | Додав: wiktor | Теги: Норвегія, Йорданія, проект, Червоне море, еко-оазис, Sahara Forest Project | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar