Головна » 2015 » Ноябрь » 25 » В Арктиці знайшли тропічні ліси
12:13
В Арктиці знайшли тропічні ліси

Британські вчені в ході експедиції на норвезький архіпелаг Шпіцберген виявили залишки справжнього тропічного лісу. Викопні дерева, що відносяться до відділу Плауноподібні (Lycopodiophyta), були типовими представниками екваторіальній флори девонського періоду (419-358 мільйонів років тому). Тоді вони нагадували щось середнє між пальмою і папороттю. Детальніше про відкриття розповідається в статті, опублікованій в журналі Geology.

Під час девонського періоду Шпіцберген знаходився в тропічних широтах, що і пояснює наявність на ньому тропічної рослинності. Згодом тектонічна плита, на якій знаходиться архіпелаг, перемістилася в води Північного Льодовитого океану.

За минулі мільйони років дерева встигли перетворитися на пласти вугілля. Вчені припускають, що в ході девонського періоду відбулося п'ятнадцятикратне падіння рівня вуглекислого газу в земній атмосфері, і це дозволило зростаючим на острові деревам стати більш високими, ніж вони були до цього: їх максимальна висота не перевищувала чотирьох метрів. При цьому відстань між деревами не перевищувала 20 сантиметрів.

Раніше в 2015 році вчені довели, що 950000000 років тому архіпелаг Шпіцберген був частиною стародавнього континенту Арктида-II, залишки якого також включають в себе Землю Франца-Йосифа, шельф Карського моря, куди входять архіпелаг Північна Земля і північне узбережжя півострова Таймир, Новосибірські острови , шельф Східно-Сибірського моря, Чукотське море разом з континентальними територіями Чукотки і північної Аляски.

Фото: http://www.znanijamira.ru/img/35/51.jpg
Джерело: http://lenta.ru/news/2015/11/20/forest/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 3735 | Додав: wiktor | Теги: Шпіцберген, Девон, плауноподібні, тропічні ліси | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar