Головна » 2010 » Август » 9 » Смерть джунглів
08:46
Смерть джунглів
тропічні ліси, обезліснення, біорізноманіття   Через 90 років на Землі залишиться менше п'ятої частини рослин і тварин, які зараз водяться в тропічних лісах, повідомляє Daily Telegraph. Такі висновки були зроблені фахівцями з Вашингтонського інституту Карнегі (Carnegie Institution of Washington), США, за результатами вивчення зображень, отриманих із супутників і дозволяють скласти карти глобального збезлісення і вирубки лісів.

За підрахунками вчених, сьогодні вологі джунглі є домом для більш ніж половини всіх існуючих видів флори і фауни. Проте незабаром, під впливом глобального потепління і збезлісення, тваринам і рослинам доведеться або адаптуватися, або переміщатися в інші райони, або вимирати. До 2100 року таким чином зміняться дві третини тропічних лісів у Центральній і Південній Америках і близько 70% джунглів в Африці. В одному лише басейні Амазонки зміна біорізноманіття буде спостерігатися на 80% територій регіону.

Втім, як розповідав «Навколо світу», деякі експерти стверджують, що джунглі здатні самовідновлюватися. Так, група екологів із Коннектикутського університету (University of Connecticut), США, вивчила вторинні дощові ліси Коста-Ріки і прийшла до висновку, що в них присутня 90% видів дерев з первинного лісу.

Вчені порівняли 18 Га охоронюваних первинних і 11 Га вторинних лісів на північному сході Коста-Ріки, вік останніх варіювався від 10 до 45 років. Виявилося, що стосовно дорослі дерева (з діаметром стовбура понад 10 см) представляють у вторинних лісах тільки 59% споконвічних видів, але зовсім молоді пагони (з діаметром до 10 см) відносяться вже до 90% видів. Це говорить про здатність тропічного лісу до самовідновлення. Однак мова поки що йде тільки про територію Коста-Ріки, де грунти все ще плодючі, а тваринний світ залишився в незайманому стані. Наприклад, в Сінгапурі ситуація ускладнюється тим, що птахи, які переносять насіння дерев, практично винищені.

За даними Інституту всесвітніх ресурсів (World Resources Institute, WRI), до 2005 року було знищено більше 80% природних лісів, що знаходилися в густонаселених районах планети. Протягом другої половини ХХ століття середня швидкість скорочення лісів становила 44 Га на годину, але в даний час вона становить уже понад 1 тис. Га на годину.

Тропічні (дощові) ліси займають близько 7% території Землі, будучи притулком для 90% природних видів планети. В результаті їх знищення щоденно зникає від 50 до 100 видів тварин і рослин. У червні минулого року уряди Великобританії та Норвегії запустили багатомільйонний проект з порятунку тропічного лісу в басейні р.. Конго, Центральна Африка (Congo Basin Forest Fund). Джунглі в цих місцях вважаються другими легкими планети після бразильської сельви на Амазонці.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 4235 | Додав: wiktor | Теги: обезліснення, тропічні ліси, біорізноманіття | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar